Ton extra gras per hectare is 4 procent meer eigen eiwit


Met iedere 3 procent meer vers gras in het rantsoen gaat het percentage eiwit van eigen land met ruim een procent omhoog
woensdag, 27 januari, 2021

Verhogen van de graslandopbrengst met een ton droge stof per hectare zorgt voor gemiddeld 4 procent meer eiwit van eigen land.

Dit blijkt uit een analyse van de cijfers uit meer dan 30.000 KringloopWijzers over de jaren 2016 tot en met 2018. Deze analyse werd gemaakt in het kader van het onderzoeks- en demonstratieproject Home Made Eiwit van Wageningen Livestock Research.

Intensiteit grootste invloedfactor

De grootste invloed op het percentage eiwit van eigen land heeft de intensiteit van een bedrijf. Een verschil in intensiteit van 5000 kg melk per hectare resulteerde gemiddeld in een verschil van 9 procent eiwit van eigen land.

2,5 procent meer eiwit bij 10 procent meer gras

Naast de graslandopbrengst heeft ook het aandeel grasland in het bouwplan relatief veel invloed op de zelfvoorzieningsgraad voor eiwit. 10 procent meer grasland in het bouwplan levert volgens de analyse gemiddeld 2,5 procent meer eiwit van eigen land op. ‘Omdat veel bedrijven vanwege de derogatie al minimaal 80 procent grasland hebben, lijkt de ruimte voor verbetering niet zo groot’, nuanceren de onderzoekers deze cijfers.

Meer vers gras, meer eiwit

Melkveehouders kunnen het percentage eiwit van eigen land ook effectief verhogen door het aandeel vers gras in het rantsoen te verhogen, bijvoorbeeld door koeien meer weidegang te geven of zomerstalvoedering toe te passen. Voor iedere 3 procent meer vers gras in het rantsoen ging in de KringloopWijzers het percentage eiwit van eigen land met ruim een procent omhoog.

 


0 reacties

Met iedere 3 procent meer vers gras in het rantsoen gaat het percentage eiwit van eigen land met ruim een procent omhoog
woensdag, 27 januari, 2021

Verhogen van de graslandopbrengst met een ton droge stof per hectare zorgt voor gemiddeld 4 procent meer eiwit van eigen land.

Dit blijkt uit een analyse van de cijfers uit meer dan 30.000 KringloopWijzers over de jaren 2016 tot en met 2018. Deze analyse werd gemaakt in het kader van het onderzoeks- en demonstratieproject Home Made Eiwit van Wageningen Livestock Research.

Intensiteit grootste invloedfactor

De grootste invloed op het percentage eiwit van eigen land heeft de intensiteit van een bedrijf. Een verschil in intensiteit van 5000 kg melk per hectare resulteerde gemiddeld in een verschil van 9 procent eiwit van eigen land.

2,5 procent meer eiwit bij 10 procent meer gras

Naast de graslandopbrengst heeft ook het aandeel grasland in het bouwplan relatief veel invloed op de zelfvoorzieningsgraad voor eiwit. 10 procent meer grasland in het bouwplan levert volgens de analyse gemiddeld 2,5 procent meer eiwit van eigen land op. ‘Omdat veel bedrijven vanwege de derogatie al minimaal 80 procent grasland hebben, lijkt de ruimte voor verbetering niet zo groot’, nuanceren de onderzoekers deze cijfers.

Meer vers gras, meer eiwit

Melkveehouders kunnen het percentage eiwit van eigen land ook effectief verhogen door het aandeel vers gras in het rantsoen te verhogen, bijvoorbeeld door koeien meer weidegang te geven of zomerstalvoedering toe te passen. Voor iedere 3 procent meer vers gras in het rantsoen ging in de KringloopWijzers het percentage eiwit van eigen land met ruim een procent omhoog.

 

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.