woensdag, 27 januari, 2021 Verhogen van de graslandopbrengst met een ton droge stof per hectare zorgt voor gemiddeld 4 procent meer eiwit van eigen land. Dit blijkt uit een analyse van de cijfers uit meer dan 30.000 KringloopWijzers over de jaren 2016 tot en met 2018. Deze analyse werd gemaakt in het kader van het onderzoeks- en demonstratieproject Home Made Eiwit van Wageningen Livestock Research. Intensiteit grootste invloedfactorDe grootste invloed op het percentage eiwit van eigen land heeft de intensiteit van een bedrijf. Een verschil in intensiteit van 5000 kg melk per hectare resulteerde gemiddeld in een verschil van 9 procent eiwit van eigen land. 2,5 procent meer eiwit bij 10 procent meer grasNaast de graslandopbrengst heeft ook het aandeel grasland in het bouwplan relatief veel invloed op de zelfvoorzieningsgraad voor eiwit. 10 procent meer grasland in het bouwplan levert volgens de analyse gemiddeld 2,5 procent meer eiwit van eigen land op. ‘Omdat veel bedrijven vanwege de derogatie al minimaal 80 procent grasland hebben, lijkt de ruimte voor verbetering niet zo groot’, nuanceren de onderzoekers deze cijfers. Meer vers gras, meer eiwitMelkveehouders kunnen het percentage eiwit van eigen land ook effectief verhogen door het aandeel vers gras in het rantsoen te verhogen, bijvoorbeeld door koeien meer weidegang te geven of zomerstalvoedering toe te passen. Voor iedere 3 procent meer vers gras in het rantsoen ging in de KringloopWijzers het percentage eiwit van eigen land met ruim een procent omhoog.
0 reacties
|
Ton extra gras per hectare is 4 procent meer eigen eiwit
![]() |
Verhogen van de graslandopbrengst met een ton droge stof per hectare zorgt voor gemiddeld 4 procent meer eiwit van eigen land.
Dit blijkt uit een analyse van de cijfers uit meer dan 30.000 KringloopWijzers over de jaren 2016 tot en met 2018. Deze analyse werd gemaakt in het kader van het onderzoeks- en demonstratieproject Home Made Eiwit van Wageningen Livestock Research.
Intensiteit grootste invloedfactor
De grootste invloed op het percentage eiwit van eigen land heeft de intensiteit van een bedrijf. Een verschil in intensiteit van 5000 kg melk per hectare resulteerde gemiddeld in een verschil van 9 procent eiwit van eigen land.
2,5 procent meer eiwit bij 10 procent meer gras
Naast de graslandopbrengst heeft ook het aandeel grasland in het bouwplan relatief veel invloed op de zelfvoorzieningsgraad voor eiwit. 10 procent meer grasland in het bouwplan levert volgens de analyse gemiddeld 2,5 procent meer eiwit van eigen land op. ‘Omdat veel bedrijven vanwege de derogatie al minimaal 80 procent grasland hebben, lijkt de ruimte voor verbetering niet zo groot’, nuanceren de onderzoekers deze cijfers.
Meer vers gras, meer eiwit
Melkveehouders kunnen het percentage eiwit van eigen land ook effectief verhogen door het aandeel vers gras in het rantsoen te verhogen, bijvoorbeeld door koeien meer weidegang te geven of zomerstalvoedering toe te passen. Voor iedere 3 procent meer vers gras in het rantsoen ging in de KringloopWijzers het percentage eiwit van eigen land met ruim een procent omhoog.
REAGEER