donderdag, 23 september, 2021 Het idee dat gras je eigen eiwitteelt is, waarmee je bespaart op soja-inkoop, is uitbundig geland. Het aantal weiders stijgt verder en bestaande weiders gingen meer uren en meer dagen weiden. Steeds meer veehouders trekken ook met frontmaaier en opraap(doseer)wagen het land in om vers gras op stal te voeren. Dat juich ik dan weer iets minder hard toe. Althans, ik kan het niet laten nog even te roepen dat zoveel mogelijk weiden op je huiskavel (en die zo groot mogelijk maken) toch echt de goedkoopste oplossing blijft. Oktoberkuil lastig te conserverenIn deze mooie eerste week van de herfst wordt er nog volop gemaaid en ingekuild en daarna groeit er vast nog weer een sneetje eiwitrijk gras. Zonde om dat als overtollig te zien, maar ook zonde om het als spinazie te moeten inkuilen in oktober. De conservering van het bij nattigheid en korte dagen binnengehaalde spul is een probleem. Je houdt van het mooie graseiwit vaak het onbestendige deel over en de koeien vreten het ook nog eens matig. Tijdelijk stalvoerenGa ik dan toch pleiten voor stalvoeren? Ja, maar dan als tijdelijke variant in je systeem: herfststalvoeren met gras van je veldkavels. Ik ken veehouders die een loonwerker inschakelen om een paar weken lang dagelijks gras te halen en anderen die het met een buurman geregeld krijgen. De koeien en het jongvee vreten dit gras nog met smaak en zo benut je veel kostbaar eiwit dat toch maar gegroeid is dankzij veel vocht, een warme bodem en mest en kunstmest die je in de zomer hebt aangewend.
0 reacties
|
Tip van de Weideman: Herfststalvoeren voorkomt spinaziekuilen
Het idee dat gras je eigen eiwitteelt is, waarmee je bespaart op soja-inkoop, is uitbundig geland. Het aantal weiders stijgt verder en bestaande weiders gingen meer uren en meer dagen weiden.
Steeds meer veehouders trekken ook met frontmaaier en opraap(doseer)wagen het land in om vers gras op stal te voeren. Dat juich ik dan weer iets minder hard toe. Althans, ik kan het niet laten nog even te roepen dat zoveel mogelijk weiden op je huiskavel (en die zo groot mogelijk maken) toch echt de goedkoopste oplossing blijft.
Oktoberkuil lastig te conserveren
In deze mooie eerste week van de herfst wordt er nog volop gemaaid en ingekuild en daarna groeit er vast nog weer een sneetje eiwitrijk gras. Zonde om dat als overtollig te zien, maar ook zonde om het als spinazie te moeten inkuilen in oktober. De conservering van het bij nattigheid en korte dagen binnengehaalde spul is een probleem. Je houdt van het mooie graseiwit vaak het onbestendige deel over en de koeien vreten het ook nog eens matig.
Tijdelijk stalvoeren
Ga ik dan toch pleiten voor stalvoeren? Ja, maar dan als tijdelijke variant in je systeem: herfststalvoeren met gras van je veldkavels. Ik ken veehouders die een loonwerker inschakelen om een paar weken lang dagelijks gras te halen en anderen die het met een buurman geregeld krijgen. De koeien en het jongvee vreten dit gras nog met smaak en zo benut je veel kostbaar eiwit dat toch maar gegroeid is dankzij veel vocht, een warme bodem en mest en kunstmest die je in de zomer hebt aangewend.
Gewoon een kans voor open doel om (nog) meer eiwit van eigen land te halen. Onthoud die term: herfststalvoeren!
REAGEER