vrijdag, 14 mei, 2021 En dan ineens … is er gras! Kijk er maar eens naar bij zonsondergang en geniet van het wonder. Hier ben je ook boer voor geworden. Vergeet vervolgens niet om aan knoppen te draaien bij je weidegang om ervoor te zorgen dat je al dat groene moois ook weer kunstig benut rechtstreeks in de koe. Bij Nieuw Nederlands Weiden merk je snel dat je buiten de marges van 12 centimeter bij inscharen en 8 cm bij uitscharen kunt raken. Je ziet op menig platform het gras veel donkerder van kleur worden en de eerdere korte stoppel is snel wat langer als je na een paar dagen weer terugkomt. En dus draai je de bijvoeding omlaag, zodat ze meer opvreten buiten. Geef ze zonodig ook iets meer tijd om het graaswerk te doen. Hetzelfde geldt eigenlijk voor stripgrazen en omweiden: benut het weidegras dat er groeit door minder bij te voeren. De vroege omweiders zitten daar al in de tweede of derde ronde. Gras kan dan iets minder smakelijk worden. Blijf regelmatig (dagelijks?) vers gras aanbieden en accepteer iets meer resten. Hoger ureum is voorspelbaarLet wel, het gras is inmiddels rap van samenstelling veranderd. Hogere temperaturen, ook ’s nachts, en daarnaast meer stikstof beschikbaar uit mineralisatie zorgen allebei voor wat minder suiker en hoger eiwit in het gras. Dan is een hoger ureum in melk ook voorspelbaar en is het verstandig de bijvoeding met eiwit omlaag te schroeven. Kansen pakken met maaienEn dan het maaiverhaal. Met dit ietwat riskante weer je kansen pakken door een deel te maaien en met de rest nog even wachten? Voor omweiders is het zeker zaak om een paar percelen te maaien voor etgroen straks. Die hebben goede reden om iets meer te wagen.
0 reacties
|
Tip van De Weideman: grasknop omhoog, bijvoeding omlaag
En dan ineens … is er gras! Kijk er maar eens naar bij zonsondergang en geniet van het wonder. Hier ben je ook boer voor geworden.
Vergeet vervolgens niet om aan knoppen te draaien bij je weidegang om ervoor te zorgen dat je al dat groene moois ook weer kunstig benut rechtstreeks in de koe. Bij Nieuw Nederlands Weiden merk je snel dat je buiten de marges van 12 centimeter bij inscharen en 8 cm bij uitscharen kunt raken. Je ziet op menig platform het gras veel donkerder van kleur worden en de eerdere korte stoppel is snel wat langer als je na een paar dagen weer terugkomt.
En dus draai je de bijvoeding omlaag, zodat ze meer opvreten buiten. Geef ze zonodig ook iets meer tijd om het graaswerk te doen. Hetzelfde geldt eigenlijk voor stripgrazen en omweiden: benut het weidegras dat er groeit door minder bij te voeren. De vroege omweiders zitten daar al in de tweede of derde ronde. Gras kan dan iets minder smakelijk worden. Blijf regelmatig (dagelijks?) vers gras aanbieden en accepteer iets meer resten.
Hoger ureum is voorspelbaar
Let wel, het gras is inmiddels rap van samenstelling veranderd. Hogere temperaturen, ook ’s nachts, en daarnaast meer stikstof beschikbaar uit mineralisatie zorgen allebei voor wat minder suiker en hoger eiwit in het gras. Dan is een hoger ureum in melk ook voorspelbaar en is het verstandig de bijvoeding met eiwit omlaag te schroeven.
Kansen pakken met maaien
En dan het maaiverhaal. Met dit ietwat riskante weer je kansen pakken door een deel te maaien en met de rest nog even wachten? Voor omweiders is het zeker zaak om een paar percelen te maaien voor etgroen straks. Die hebben goede reden om iets meer te wagen.
REAGEER