zaterdag, 26 november, 2016 Het fosforgehalte in melkveerantsoenen kan gemiddeld tien procent verlaagd worden als er rekening wordt gehouden met het werkelijk beschikbare fosfor in plaats van met de nu gehanteerde hoeveelheid aanwezige fosfor. Dat blijkt uit de ervaringen van Twillmij, leverancier van premixen, en voerfirma Forfarmers. ‘Rantsoenberekeningsprogramma’s houden standaard rekening met een fosforabsorptie van 75 procent. Maar zo’n generieke norm voor alle voedermiddelen roept wel vragen op’, stelt Elwin Brons, nutritionist herkauwers bij Twilmij. Minder fosforverlies bij het voeren van soja‘Wij zagen grote variatie in fosforabsorptie tussen grondstoffen. In raapzaadschroot zit 11 gram fosfor per kg product, in soja 6,7 gram’, aldus Brons. ‘Maar de beschikbaarheid in soja is ongeveer 94 procent en bij raapzaadschroot 85 procent. Bij soja voeren gaat er dus minder fosfor verloren via de uitscheiding in de mest.’ Daling tot 0,2 gram forsforZowel Twillmij alsook Forfarmers werken in rantsoenberekeningen daarom sinds kort met de werkelijke hoeveelheid beschikbare fosfor. ‘Op bedrijfsniveau is zeker wat te halen’, zo stelt Robert Meijer, marketingmanager melkvee bij ForFarmers. Bedrijven die nu voeren volgens een fosfordekking van 100 procent, kunnen op basis van de nieuwe rekenregels op een veilige manier het fosforgehalte in het rantsoen met 0,1 tot 0,2 gram per kg droge stof verlagen. Daarmee creëer je zo vijf tot tien procent fosfaatruimte op het bedrijf.’ Het tweede novembernummer van Veeteelt bevat een achtergrondverhaal over de mogelijkheden om fosfor in rantsoenen te verlagen.
1 reactie
|
Tien procent minder fosfor in rantsoen is heel reëel
Het fosforgehalte in melkveerantsoenen kan gemiddeld tien procent verlaagd worden als er rekening wordt gehouden met het werkelijk beschikbare fosfor in plaats van met de nu gehanteerde hoeveelheid aanwezige fosfor.
Dat blijkt uit de ervaringen van Twillmij, leverancier van premixen, en voerfirma Forfarmers. ‘Rantsoenberekeningsprogramma’s houden standaard rekening met een fosforabsorptie van 75 procent. Maar zo’n generieke norm voor alle voedermiddelen roept wel vragen op’, stelt Elwin Brons, nutritionist herkauwers bij Twilmij.
Minder fosforverlies bij het voeren van soja
‘Wij zagen grote variatie in fosforabsorptie tussen grondstoffen. In raapzaadschroot zit 11 gram fosfor per kg product, in soja 6,7 gram’, aldus Brons. ‘Maar de beschikbaarheid in soja is ongeveer 94 procent en bij raapzaadschroot 85 procent. Bij soja voeren gaat er dus minder fosfor verloren via de uitscheiding in de mest.’
Daling tot 0,2 gram forsfor
Zowel Twillmij alsook Forfarmers werken in rantsoenberekeningen daarom sinds kort met de werkelijke hoeveelheid beschikbare fosfor. ‘Op bedrijfsniveau is zeker wat te halen’, zo stelt Robert Meijer, marketingmanager melkvee bij ForFarmers. Bedrijven die nu voeren volgens een fosfordekking van 100 procent, kunnen op basis van de nieuwe rekenregels op een veilige manier het fosforgehalte in het rantsoen met 0,1 tot 0,2 gram per kg droge stof verlagen. Daarmee creëer je zo vijf tot tien procent fosfaatruimte op het bedrijf.’
Het tweede novembernummer van Veeteelt bevat een achtergrondverhaal over de mogelijkheden om fosfor in rantsoenen te verlagen.
Reacties
Minder fosfor voeren is in
REAGEER