donderdag, 14 september, 2017 Als gevolg van de herfststorm hebben talloze maispercelen in Nederland flinke schade opgelopen. De percentages beschadigde percelen zijn moeilijk in te schatten maar de percelen komen wel in heel Nederland voor, aldus Jos Groot Koerkamp van Limagrain. Twee soorten schadeJos Groot Koerkamp spreekt van twee types zichtbare legering en wijst op verschillen in maisrassen. ‘Er zijn percelen waarbij de mais op kniehoogte is geknikt, er zijn ook percelen waar de mais volledig plat is gegaan.’ De legering heeft ook gevolgen voor de oogst. ‘Als maisplanten geknikt zijn, dan stopt ook de sapstroom. In dat geval kan het best zo snel mogelijk worden geoogst’, stelt Groot Koerkamp nog. ‘Platgeslagen mais kan zich nog weer oprichten. In dat geval kunnen veehouders nog even afwachten, tot maximaal een week. Maar met dit weer wordt de maisoogst lastig.’ Maismanager appVoor de bepaling van het juiste oogsttijdstip kunnen veehouders een beroep doen op de MaisManager-app die Veeteelt samen met Limagrain ontwikkelde. Voor de bepaling van het optimale oogsttijdstip worden randfactoren als legering bij de app ook in rekening gebracht. Klik hier voor meer informatie over de MaisManager-app.
0 reacties
|
Talloze maispercelen lopen schade op door herfststorm
Als gevolg van de herfststorm hebben talloze maispercelen in Nederland flinke schade opgelopen.
De percentages beschadigde percelen zijn moeilijk in te schatten maar de percelen komen wel in heel Nederland voor, aldus Jos Groot Koerkamp van Limagrain.
Twee soorten schade
Jos Groot Koerkamp spreekt van twee types zichtbare legering en wijst op verschillen in maisrassen. ‘Er zijn percelen waarbij de mais op kniehoogte is geknikt, er zijn ook percelen waar de mais volledig plat is gegaan.’
De legering heeft ook gevolgen voor de oogst. ‘Als maisplanten geknikt zijn, dan stopt ook de sapstroom. In dat geval kan het best zo snel mogelijk worden geoogst’, stelt Groot Koerkamp nog. ‘Platgeslagen mais kan zich nog weer oprichten. In dat geval kunnen veehouders nog even afwachten, tot maximaal een week. Maar met dit weer wordt de maisoogst lastig.’
Maismanager app
Voor de bepaling van het juiste oogsttijdstip kunnen veehouders een beroep doen op de MaisManager-app die Veeteelt samen met Limagrain ontwikkelde. Voor de bepaling van het optimale oogsttijdstip worden randfactoren als legering bij de app ook in rekening gebracht.
Klik hier voor meer informatie over de MaisManager-app.
REAGEER