donderdag, 30 augustus, 2018 Koeien die een rantsoen krijgen met shredlage-mais, blijven een structuurbron nodig hebben voor een hogere productie en gezondere penswerking. Dat stellen Duitse onderzoekers in het vakblad Milchpraxis. Shredlage gehakselde mais is mais die gehakseld wordt met een speciale messenkooi. Daarbij wordt de korrel fijner gemalen en de plantendelen worden uit elkaar getrokken. De plantendelen zijn gemiddeld 26,5 millimeter lang, terwijl bij gangbare mais de plantendelen gemiddeld kleiner zijn dan 1 centimeter. Structuur bijvoerenOp het Duitse onderzoeksbedrijf Landesbetrieb Landwirtschaft Hessen werden de gevolgen van rantsoenen met shredlage-mais, gewone mais met 1,1 kg stro en shredlage-mais met 1,1 kg stro bekeken. Verondersteld werd dat structuur bijvoeren bij shredlage-mais niet meer nodig is. De koeien kregen in elk rantsoen naast de 30 kg mais ook 30 kg kuilgras, werden met de robot gemolken en waren gemiddeld 169 dagen aan de melk. Gezondere penswerkingDe productie was bij de shredlage-mais met stro het hoogst: 36,1 kg meetmelk tegenover 34,9 kg meetmelk bij de shredlage-mais en 34,5 bij gewone mais met stro. Die hogere productie wordt volgens de onderzoekers mede veroorzaakt doordat de koeien met stro in het rantsoen dagelijks 0,25 kg droge stof opnamen. ‘Blijkbaar draagt stro in het rantsoen bij aan een gezondere penswerking en daardoor hogere opname’, zo schrijven de onderzoekers. Meer selectie bij shredlage-maisEen conclusie was ook dat koeien met shredlage-mais in het rantsoen veel meer selecteren. Het percentage grove plantendelen was in het restvoer bij rantsoenen met shredlage-mais veel groter dan bij de gangbare mais. Ook dit kan gevolgen hebben voor de melkproductie.
0 reacties
|
Structuur blijft nodig in rantsoen met shredlage-mais
Koeien die een rantsoen krijgen met shredlage-mais, blijven een structuurbron nodig hebben voor een hogere productie en gezondere penswerking. Dat stellen Duitse onderzoekers in het vakblad Milchpraxis.
Shredlage gehakselde mais is mais die gehakseld wordt met een speciale messenkooi. Daarbij wordt de korrel fijner gemalen en de plantendelen worden uit elkaar getrokken. De plantendelen zijn gemiddeld 26,5 millimeter lang, terwijl bij gangbare mais de plantendelen gemiddeld kleiner zijn dan 1 centimeter.
Structuur bijvoeren
Op het Duitse onderzoeksbedrijf Landesbetrieb Landwirtschaft Hessen werden de gevolgen van rantsoenen met shredlage-mais, gewone mais met 1,1 kg stro en shredlage-mais met 1,1 kg stro bekeken.
Verondersteld werd dat structuur bijvoeren bij shredlage-mais niet meer nodig is. De koeien kregen in elk rantsoen naast de 30 kg mais ook 30 kg kuilgras, werden met de robot gemolken en waren gemiddeld 169 dagen aan de melk.
Gezondere penswerking
De productie was bij de shredlage-mais met stro het hoogst: 36,1 kg meetmelk tegenover 34,9 kg meetmelk bij de shredlage-mais en 34,5 bij gewone mais met stro.
Die hogere productie wordt volgens de onderzoekers mede veroorzaakt doordat de koeien met stro in het rantsoen dagelijks 0,25 kg droge stof opnamen. ‘Blijkbaar draagt stro in het rantsoen bij aan een gezondere penswerking en daardoor hogere opname’, zo schrijven de onderzoekers.
Meer selectie bij shredlage-mais
Een conclusie was ook dat koeien met shredlage-mais in het rantsoen veel meer selecteren. Het percentage grove plantendelen was in het restvoer bij rantsoenen met shredlage-mais veel groter dan bij de gangbare mais. Ook dit kan gevolgen hebben voor de melkproductie.
REAGEER