dinsdag, 21 juni, 2016 Door tijdens het bemesten vloeibare stikstofplekken met mest en/of urine in het weiland over te slaan, is dertig procent stikstof te besparen. De grasopbrengst blijft daarbij gelijk. Dit blijkt uit onderzoek door het Tasmaanse instituut van landbouw. Onderzoeker James Hills gaf uitleg tijdens het wetenschappelijke congres over Precision Dairy Farming in Leeuwarden. 'Met een optische sensor stellen we tijdens het bemesten vast waar mest- en urineplekken zijn. Die informatie is gekoppeld aan het doseersysteem van de vloeibare stikstof. Boven zo'n plek schakelt het doseersysteem even uit. Op die plek is immers al voldoende stikstof toegediend.' Besparing van kunstmestMest- en urineplekken beslaan in intensief beweid grasland zo'n 25 procent van het totale oppervlak, volgens Hills. Het zogenaamde Smart-N-systeem zorgt voor een besparing van dertig procent stikstof uit kunstmest, zo blijkt uit proeven. Bij een gelijkblijvende grasopbrengst bespaart dit niet alleen kosten, maar ook de CO2-emissie daalt. Nog niet verkrijgbaarDe proefopstelling (zie foto) werkt prima, alleen moet het apparaat nog bij elke toediening worden gekalibreerd. Hills vertelt dat het principe praktijkrijp is, het werkt met bestaande sensoren die op de markt zijn. Het wachten is alleen nog op een commerciële uitvoering.
0 reacties
|
Stikstofsensor in weideperceel bespaart 30 procent kunstmest
Door tijdens het bemesten vloeibare stikstofplekken met mest en/of urine in het weiland over te slaan, is dertig procent stikstof te besparen. De grasopbrengst blijft daarbij gelijk.
Dit blijkt uit onderzoek door het Tasmaanse instituut van landbouw. Onderzoeker James Hills gaf uitleg tijdens het wetenschappelijke congres over Precision Dairy Farming in Leeuwarden. 'Met een optische sensor stellen we tijdens het bemesten vast waar mest- en urineplekken zijn. Die informatie is gekoppeld aan het doseersysteem van de vloeibare stikstof. Boven zo'n plek schakelt het doseersysteem even uit. Op die plek is immers al voldoende stikstof toegediend.'
Besparing van kunstmest
Mest- en urineplekken beslaan in intensief beweid grasland zo'n 25 procent van het totale oppervlak, volgens Hills. Het zogenaamde Smart-N-systeem zorgt voor een besparing van dertig procent stikstof uit kunstmest, zo blijkt uit proeven. Bij een gelijkblijvende grasopbrengst bespaart dit niet alleen kosten, maar ook de CO2-emissie daalt.
Nog niet verkrijgbaar
De proefopstelling (zie foto) werkt prima, alleen moet het apparaat nog bij elke toediening worden gekalibreerd. Hills vertelt dat het principe praktijkrijp is, het werkt met bestaande sensoren die op de markt zijn. Het wachten is alleen nog op een commerciële uitvoering.
REAGEER