dinsdag, 13 juni, 2017 De teelt van sorghum als derde gewas in een rotatie met snijmais en gras heeft potentie. Dat blijkt uit oriënterende proeven van het Louis Bolk Instituut en ILVO, gefinancierd door ZuivelNL. In zowel België als Nederland zijn afgelopen jaar sorghumrassen met snijmais vergeleken, zo meldt Verantwoorde Veehouderij. Resultaten van de proeven laten opbrengsten zien variërend van 15,7 tot 19,8 ton droge stof per hectare. Lagere verteerbaarheidIn de proeven reikten enkele nog niet commercieel beschikbare rassen bovendien tot een zetmeelgehalte van tegen de 400 gram per kilo droge stof. De verteerbaarheid van sorghum blijft wel achter bij snijmais door het hogere ADL-gehalte. Sorghum heeft een fijner wortelstelsel dan mais en geeft in vergelijking met continuteelt van snijmais mogelijk een reductie van bodemgebonden ziekten van mais. Hogere opbrengst snijmaisSorghum werd sinds 2007 in België ook al beproefd als energiegewas voor vergisting. Daarin bleek sorghum in gewasrotatie met mais en gras voor een 6 tot 9 procent hogere opbrengst van snijmais te zorgen dan enkel continuteelt van snijmais. Ook werd er een hoger organischestofgehalte gemeten in de bovenste tien centimeter van de bouwvoor.
0 reacties
|
Sorghum heeft potentie als derde gewas
De teelt van sorghum als derde gewas in een rotatie met snijmais en gras heeft potentie. Dat blijkt uit oriënterende proeven van het Louis Bolk Instituut en ILVO, gefinancierd door ZuivelNL.
In zowel België als Nederland zijn afgelopen jaar sorghumrassen met snijmais vergeleken, zo meldt Verantwoorde Veehouderij. Resultaten van de proeven laten opbrengsten zien variërend van 15,7 tot 19,8 ton droge stof per hectare.
Lagere verteerbaarheid
In de proeven reikten enkele nog niet commercieel beschikbare rassen bovendien tot een zetmeelgehalte van tegen de 400 gram per kilo droge stof. De verteerbaarheid van sorghum blijft wel achter bij snijmais door het hogere ADL-gehalte.
Sorghum heeft een fijner wortelstelsel dan mais en geeft in vergelijking met continuteelt van snijmais mogelijk een reductie van bodemgebonden ziekten van mais.
Hogere opbrengst snijmais
Sorghum werd sinds 2007 in België ook al beproefd als energiegewas voor vergisting. Daarin bleek sorghum in gewasrotatie met mais en gras voor een 6 tot 9 procent hogere opbrengst van snijmais te zorgen dan enkel continuteelt van snijmais. Ook werd er een hoger organischestofgehalte gemeten in de bovenste tien centimeter van de bouwvoor.
REAGEER