Snelle voorjaarskuilen: veel suiker en weinig eiwit


De voorjaarskuilen bevatten veel suiker en weinig eiwit
donderdag, 2 juli, 2020

De voorjaarskuilen van dit jaar bevatten een erg hoog suikergehalte (149 gram/kg ds) en juist een lager eiwitgehalte (170 gram/kg ds).

Dat blijkt uit de eerste duizend analyses van de voorjaarskuilen door Eurofins Agro. Dankzij een verteringscoëfficiënt van 80,8 en een hoog vemgehalte van 970 kunnen de voorjaarskuilen daarom aangeduid worden als ‘overwegend snel’. De celwanden van het gras zullen in de pens snel worden afgebroken waardoor de verteringssnelheid hoog is. Dat kan voor een daling van de pH in de pens zorgen en daarmee onstaat een vergroot risico op pensverzuring.

Droog en zonnig voorjaar

De waarden zijn veroorzaakt door het overwegend zonnige en droge voorjaar waardoor veel kuilen vroeg zijn gemaakt. Volgens Eurofins viel er in april gemiddeld 11 mm en in mei 15 mm neerslag,, terwijl 42 mm en 61 mm normaal zijn. De voorjaarskuilen zijn met name in de weken 15 en 16 gemaakt.


0 reacties

De voorjaarskuilen bevatten veel suiker en weinig eiwit
donderdag, 2 juli, 2020

De voorjaarskuilen van dit jaar bevatten een erg hoog suikergehalte (149 gram/kg ds) en juist een lager eiwitgehalte (170 gram/kg ds).

Dat blijkt uit de eerste duizend analyses van de voorjaarskuilen door Eurofins Agro. Dankzij een verteringscoëfficiënt van 80,8 en een hoog vemgehalte van 970 kunnen de voorjaarskuilen daarom aangeduid worden als ‘overwegend snel’. De celwanden van het gras zullen in de pens snel worden afgebroken waardoor de verteringssnelheid hoog is. Dat kan voor een daling van de pH in de pens zorgen en daarmee onstaat een vergroot risico op pensverzuring.

Droog en zonnig voorjaar

De waarden zijn veroorzaakt door het overwegend zonnige en droge voorjaar waardoor veel kuilen vroeg zijn gemaakt. Volgens Eurofins viel er in april gemiddeld 11 mm en in mei 15 mm neerslag,, terwijl 42 mm en 61 mm normaal zijn. De voorjaarskuilen zijn met name in de weken 15 en 16 gemaakt.

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.