maandag, 22 maart, 2021 Na klaver en gras is smalle weegbree een vaste waarde in de graslanden van Nieuw-Zeeland. ‘Percelen met smalle weegbree produceren ook onder droge omstandigheden. Smalle weegbree pakt de groei weer snel op als er water komt na een droge periode’, zo zijn de ervaringen van Ina Pinxterhuis, onderzoeker bij DairyNZ in Nieuw-Zeeland. Ze adviseert om weegbree in te zaaien samen met klaver en gras. ‘Dat levert voor alle drie de soorten voordeel op. De kunst is wel om het aandeel van smalle weegbree en klaver op peil te houden.’ Percelen met volledig weegbreebestandOok in Nederland neemt de interesse in smalle weegbree toe en zit het zaaizaad ervan in menig mengsel voor kruidenrijk grasland. In Nieuw-Zeeland zijn er zelfs ook percelen die volledig met smalle weegbree worden ingezaaid. ‘Uit proeven blijkt dat ook bij 60 procent smalle weegbree van goede kwaliteit in het rantsoen de melkproductie op peil blijft. Opvallend is wel dat koeien dan minder water gaan drinken, omdat smalle weegbree veel water bevat.’ Dat bleek vervolgens minder gunstig voor de stikstofuitstoot, een onderwerp dat ook in Nieuw-Zeeland volop leeft. ‘Er is een lager stikstofgehalte in de urine, maar de hoeveelheid urine is meer bij een rantsoen met smalle weegbree’, aldus Pinxterhuis. Een uitgebreid portret van Ina Pinxterhuis en haar onderzoekswerk in Nieuw-Zeeland is te lezen in VeeteeltGRAS, de bijlage die afgelopen week samen met Veeteelt in de bus viel.
1 reactie
|
Smalle weegbree vaste waarde in Nieuw-Zeelands grasland
Na klaver en gras is smalle weegbree een vaste waarde in de graslanden van Nieuw-Zeeland.
‘Percelen met smalle weegbree produceren ook onder droge omstandigheden. Smalle weegbree pakt de groei weer snel op als er water komt na een droge periode’, zo zijn de ervaringen van Ina Pinxterhuis, onderzoeker bij DairyNZ in Nieuw-Zeeland. Ze adviseert om weegbree in te zaaien samen met klaver en gras. ‘Dat levert voor alle drie de soorten voordeel op. De kunst is wel om het aandeel van smalle weegbree en klaver op peil te houden.’
Percelen met volledig weegbreebestand
Ook in Nederland neemt de interesse in smalle weegbree toe en zit het zaaizaad ervan in menig mengsel voor kruidenrijk grasland. In Nieuw-Zeeland zijn er zelfs ook percelen die volledig met smalle weegbree worden ingezaaid. ‘Uit proeven blijkt dat ook bij 60 procent smalle weegbree van goede kwaliteit in het rantsoen de melkproductie op peil blijft. Opvallend is wel dat koeien dan minder water gaan drinken, omdat smalle weegbree veel water bevat.’
Dat bleek vervolgens minder gunstig voor de stikstofuitstoot, een onderwerp dat ook in Nieuw-Zeeland volop leeft. ‘Er is een lager stikstofgehalte in de urine, maar de hoeveelheid urine is meer bij een rantsoen met smalle weegbree’, aldus Pinxterhuis.
Een uitgebreid portret van Ina Pinxterhuis en haar onderzoekswerk in Nieuw-Zeeland is te lezen in VeeteeltGRAS, de bijlage die afgelopen week samen met Veeteelt in de bus viel.
Reacties
Het heeft natuurlijk ook nog
REAGEER