maandag, 20 april, 2020 Koeien hebben een duidelijke voorkeur voor graslanden die ingezaaid zijn met een mengsel van tetraploïde raaigrassen en klaver. Dat blijkt uit een beweidingsproef die firma Hoogland bv uit Leeuwarden afgelopen jaar uitvoerde op een praktijkbedrijf in Garnwerd. Op een perceel van 4 hectare werden 13 verschillende weidemengsels uitgezaaid. Voor en na het beweiden werd de grashoogte bepaald en de opnameverschillen in beeld gebracht. Klaver houdt gras fris‘Weidegang is in Nederland vaak beperkt van 6 tot 8 uur per dag. Tijdens de uren koeien buiten lopen moeten ze eigenlijk wel zo veel mogelijk gras opnemen. Daarom is een goede smaak van weidegras belangrijk’, zo vertelt Paulus Strikwerda, rundveespecialist bij Hoogland. ‘Klaver zorgt er voor dat gras stikstof blijft krijgen en het houdt gras daarmee fris en smakelijk’, zo verklaart Strikwerda de gunstige uitslagen voor mengsels met klaver. ‘Diploïde rassen hebben vaak een dichtere zode. Daardoor gaat het gras eerder muf ruiken en dat bevordert de opname niet.’ Kruidenmengsels met rietzwenkOok een aantal Britse grasmengsels scoorden bovengemiddeld, daar waar mengsels met kruiden minder favoriet waren bij de koeien. ‘In de mengsels met kruiden zat ook zachtbladig rietzwenk gras. In het najaar werden deze mengsel wel beter opgenomen, maar eigenlijk is rietzwenkgras meer geschikt om te maaien', aldus Strikwerda. BemestingsproefDe proef krijgt dit jaar een vervolg door de inzet van drie verschillende meststoffen. Het gras wordt bemest met vloeibare ureum, een ureumkorrelmeststof of een stikstof korrelbemesting met extra zwavel. ‘Koeien hebben van nature een hekel aan nitraat. Ik verwacht dan ook dat we hoger opname gaan zien van de vloeibare ureummeststof,’ besluit Strikwerda.
0 reacties
|
Smaaktest: koeien hebben voorkeur voor tetra met klaver
Koeien hebben een duidelijke voorkeur voor graslanden die ingezaaid zijn met een mengsel van tetraploïde raaigrassen en klaver.
Dat blijkt uit een beweidingsproef die firma Hoogland bv uit Leeuwarden afgelopen jaar uitvoerde op een praktijkbedrijf in Garnwerd. Op een perceel van 4 hectare werden 13 verschillende weidemengsels uitgezaaid. Voor en na het beweiden werd de grashoogte bepaald en de opnameverschillen in beeld gebracht.
Klaver houdt gras fris
‘Weidegang is in Nederland vaak beperkt van 6 tot 8 uur per dag. Tijdens de uren koeien buiten lopen moeten ze eigenlijk wel zo veel mogelijk gras opnemen. Daarom is een goede smaak van weidegras belangrijk’, zo vertelt Paulus Strikwerda, rundveespecialist bij Hoogland. ‘Klaver zorgt er voor dat gras stikstof blijft krijgen en het houdt gras daarmee fris en smakelijk’, zo verklaart Strikwerda de gunstige uitslagen voor mengsels met klaver. ‘Diploïde rassen hebben vaak een dichtere zode. Daardoor gaat het gras eerder muf ruiken en dat bevordert de opname niet.’
Kruidenmengsels met rietzwenk
Ook een aantal Britse grasmengsels scoorden bovengemiddeld, daar waar mengsels met kruiden minder favoriet waren bij de koeien. ‘In de mengsels met kruiden zat ook zachtbladig rietzwenk gras. In het najaar werden deze mengsel wel beter opgenomen, maar eigenlijk is rietzwenkgras meer geschikt om te maaien', aldus Strikwerda.
Bemestingsproef
De proef krijgt dit jaar een vervolg door de inzet van drie verschillende meststoffen. Het gras wordt bemest met vloeibare ureum, een ureumkorrelmeststof of een stikstof korrelbemesting met extra zwavel. ‘Koeien hebben van nature een hekel aan nitraat. Ik verwacht dan ook dat we hoger opname gaan zien van de vloeibare ureummeststof,’ besluit Strikwerda.
REAGEER