vrijdag, 3 juli, 2015 LTO noemt de plannen van staatssecretaris Dijksma om fosfaatrechten in te voeren onontkoombaar. ‘Door de groei en ambities van de melkveehouderij is de fosfaatgrens overschreden, die in EU-verband was overeengekomen’, reageert voorzitter Kees Romijn van de vakgroep LTO Melkveehouderij. Volgens Romijn is de groei van de melkveehouderij de laatste jaren sneller gegaan dan aanvankelijk gedacht. Ingrijpende gevolgenDe voorstellen van Dijksma hebben ingrijpende gevolgende voor melkveehouders, geeft de LTO-voorzitter aan. ‘Het doet pijn om de ambities van de melkveehouderij te beteugelen gezien de kansen van de Nederlandse zuivel op de wereldmarkt. Maar de realiteit is dat fosfaatrechten de komende tijd een essentieel onderdeel vormen van de bedrijfsvoering binnen de melkveehouderij.’ Romijn is wel blij dat Dijksma heeft gekozen voor fosfaat- en niet voor dierrechten. ‘Anders zou alleen het aantal dieren bepalend zijn geweest voor de grenzen van de sector.’ Plannen zorgvuldig ontwikkelenIn een gezamenlijke reactie geven naast LTO ook de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO), de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) en het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) aan de introductie van een systeem van fosfaatrechten onvermijdelijk te vinden en onderdeel van verantwoorde ontwikkeling van de sector. De sectorpartijen pleiten ervoor de plannen zorgvuldig te ontwikkelen, zodat bedrijven die de mineralen efficiënt benutten, de ruimte krijgen om zich – binnen de milieuvoorwaarden – te ontwikkelen.
0 reacties
|
Sectorpartijen: fosfaatrechten onvermijdelijk
LTO noemt de plannen van staatssecretaris Dijksma om fosfaatrechten in te voeren onontkoombaar.
‘Door de groei en ambities van de melkveehouderij is de fosfaatgrens overschreden, die in EU-verband was overeengekomen’, reageert voorzitter Kees Romijn van de vakgroep LTO Melkveehouderij. Volgens Romijn is de groei van de melkveehouderij de laatste jaren sneller gegaan dan aanvankelijk gedacht.
Ingrijpende gevolgen
De voorstellen van Dijksma hebben ingrijpende gevolgende voor melkveehouders, geeft de LTO-voorzitter aan. ‘Het doet pijn om de ambities van de melkveehouderij te beteugelen gezien de kansen van de Nederlandse zuivel op de wereldmarkt. Maar de realiteit is dat fosfaatrechten de komende tijd een essentieel onderdeel vormen van de bedrijfsvoering binnen de melkveehouderij.’
Romijn is wel blij dat Dijksma heeft gekozen voor fosfaat- en niet voor dierrechten. ‘Anders zou alleen het aantal dieren bepalend zijn geweest voor de grenzen van de sector.’
Plannen zorgvuldig ontwikkelen
In een gezamenlijke reactie geven naast LTO ook de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO), de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) en het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) aan de introductie van een systeem van fosfaatrechten onvermijdelijk te vinden en onderdeel van verantwoorde ontwikkeling van de sector.
De sectorpartijen pleiten ervoor de plannen zorgvuldig te ontwikkelen, zodat bedrijven die de mineralen efficiënt benutten, de ruimte krijgen om zich – binnen de milieuvoorwaarden – te ontwikkelen.
REAGEER