maandag, 11 oktober, 2021 De intensiteit van het kneuzen van de snijmaiskorrel is bepalend voor de verteringsnelheid van zetmeel. Om een goede inschatting te maken van deze verteringsnelheid introduceert ForFarmers de Korrel Proces Score (KPS). Volgens de voerfirma kan met behulp van de KPS de voederwaarde van snijmais nauwkeuriger worden voorspeld. Langere kuilduur, minder bestendig zetmeelBij benutting in de koe wordt elke korrel ten minste in vier delen gebroken. Bij snijmais droger dan 38 procent droge stof moet de korrel eigenlijk nog intensiever gebroken worden in minimaal acht delen. Naarmate de inkuilduur toeneemt, neemt de bestendigheid van het zetmeel in de kuil af. Ook de korrelgrootte speelt volgens ForFarmers daarbij een rol. Bij een grof gekneusde maiskorrel is de hoeveelheid bestendig zetmeel aanzienlijk hoger, vooral in de eerste maanden na inkuilen. Een intensiever gekneusde korrel verhoogt juist de verteringssnelheid. De intensiteit van korrelkneuzen is dus een belangrijke factor om rekening mee te houden bij het optimaliseren van het rantsoen. Grote variatie in korrelkneuzingDe variatie in de mate van kneuzen van de korrel is in de praktijk groot. Door bij de oogst, of later bij het uitkuilen, de KPS te bepalen, kan er bij het berekenen van het rantsoen een betere inschatting van de verteringssnelheid en de voederwaarde van de mais worden gemaakt. Daardoor kan de rol van de snijmais in het totale rantsoen beter ingeschat worden.
0 reacties
|
Score korrelkneuzing voor verteringssnelheid zetmeel
De intensiteit van het kneuzen van de snijmaiskorrel is bepalend voor de verteringsnelheid van zetmeel. Om een goede inschatting te maken van deze verteringsnelheid introduceert ForFarmers de Korrel Proces Score (KPS).
Volgens de voerfirma kan met behulp van de KPS de voederwaarde van snijmais nauwkeuriger worden voorspeld.
Langere kuilduur, minder bestendig zetmeel
Bij benutting in de koe wordt elke korrel ten minste in vier delen gebroken. Bij snijmais droger dan 38 procent droge stof moet de korrel eigenlijk nog intensiever gebroken worden in minimaal acht delen. Naarmate de inkuilduur toeneemt, neemt de bestendigheid van het zetmeel in de kuil af. Ook de korrelgrootte speelt volgens ForFarmers daarbij een rol. Bij een grof gekneusde maiskorrel is de hoeveelheid bestendig zetmeel aanzienlijk hoger, vooral in de eerste maanden na inkuilen. Een intensiever gekneusde korrel verhoogt juist de verteringssnelheid. De intensiteit van korrelkneuzen is dus een belangrijke factor om rekening mee te houden bij het optimaliseren van het rantsoen.
Grote variatie in korrelkneuzing
De variatie in de mate van kneuzen van de korrel is in de praktijk groot. Door bij de oogst, of later bij het uitkuilen, de KPS te bepalen, kan er bij het berekenen van het rantsoen een betere inschatting van de verteringssnelheid en de voederwaarde van de mais worden gemaakt. Daardoor kan de rol van de snijmais in het totale rantsoen beter ingeschat worden.
REAGEER