dinsdag, 19 mei, 2015 In het Vlaams-Brabantse Nieuwrode is onlangs de uitheemse nachtvlinder ‘Sesamia nonagrioides’ opgedoken. Het bericht staat te lezen op de website van Natuurpunt. De vlinder staat er in zuidelijke delen van Europa om bekend aanzienlijke schade aan te richten aan mais en andere landbouwgewassen. De vlinder is pas recent geïdentificeerd als ‘Sesamia nonagroides’ en werd nog nooit eerder gezien in België of Nederland. In het Engels wordt de soort ook wel ‘corn stalk borer’ (maisstengelboor) genoemd. MaisstengelboorderDeze nachtvlinder komt in Afrika en Zuid-Europa voor en is bekend om de schade van de rupsen aan de stengels van granen, mais en andere landbouwgewassen. Volgens wetenschappelijke studies kunnen maisstengelboorders naargelang het zaaitijdstip en groeistadium van de mais vijf tot dertig procent van een maisperceel vernietigen. Wellicht is de nachtvlinder door transport in onze regio opgedoken. De verwachting is dat de ‘corn stalk borer’ zich hier door de koude winters niet zal vestigen. Klimaatmodellen geven aan dat dat op termijn, tegen 2050, wel zou kunnen.
0 reacties
|
Schadelijke nachtvlinder voor mais duikt op in België
In het Vlaams-Brabantse Nieuwrode is onlangs de uitheemse nachtvlinder ‘Sesamia nonagrioides’ opgedoken. Het bericht staat te lezen op de website van Natuurpunt. De vlinder staat er in zuidelijke delen van Europa om bekend aanzienlijke schade aan te richten aan mais en andere landbouwgewassen.
De vlinder is pas recent geïdentificeerd als ‘Sesamia nonagroides’ en werd nog nooit eerder gezien in België of Nederland. In het Engels wordt de soort ook wel ‘corn stalk borer’ (maisstengelboor) genoemd.
Maisstengelboorder
Deze nachtvlinder komt in Afrika en Zuid-Europa voor en is bekend om de schade van de rupsen aan de stengels van granen, mais en andere landbouwgewassen. Volgens wetenschappelijke studies kunnen maisstengelboorders naargelang het zaaitijdstip en groeistadium van de mais vijf tot dertig procent van een maisperceel vernietigen.
Wellicht is de nachtvlinder door transport in onze regio opgedoken. De verwachting is dat de ‘corn stalk borer’ zich hier door de koude winters niet zal vestigen. Klimaatmodellen geven aan dat dat op termijn, tegen 2050, wel zou kunnen.
REAGEER