dinsdag, 4 mei, 2021 Onderzoek binnen het project DISAC toont aan dat de grasopbrengst redelijk te voorspellen is aan de hand van satellietbeelden. Satellieten meten het gereflecteerde zonlicht aan het aardoppervlak en dat geeft informatie over het gewas. De gewasreflectie brengt kleuren in beeld die gebruikt worden om vegetatie-indexen te berekenen. Aan de hand daarvan zou de hoeveelheid biomassa berekend kunnen worden en misschien ook de kwaliteit van het gewas. Voederwaarde lastig te bepalen via satellietDat laatste is volgens de onderzoekers niet het geval. De graskwaliteit, om precies te zijn het ruweiwitgehalte van gras, is niet goed te meten via satellietbeelden. Volgens de onderzoekers blijven melkveehouders wat ruweiwitgehalte betreft aangewezen op laboratoriumanalyses. Toch is er wel een alternatief, door gehalten te schatten met modelvoorspellingen die accurater worden als ze worden gecombineerd met satellietbeelden of grashoogtemetingen. GrasSignaal voorspeltDe webapplicatie GrasSignaal, die volop in ontwikkeling is en momenteel wordt getest op zes melkveebedrijven, maakt gebruik van deze voorspeltechniek. GrasSignaal is bedoeld om inzicht te krijgen in de grasgroei binnen een bepaalde weersverwachtingstermijn en hoe de voederwaarde zich gaat ontwikkelen. Meer informatie over dit onderzoek is hier te vinden
0 reacties
|
Satellietbeelden geven steeds beter inzicht in grasopbrengst
![]() |
Onderzoek binnen het project DISAC toont aan dat de grasopbrengst redelijk te voorspellen is aan de hand van satellietbeelden. Satellieten meten het gereflecteerde zonlicht aan het aardoppervlak en dat geeft informatie over het gewas.
De gewasreflectie brengt kleuren in beeld die gebruikt worden om vegetatie-indexen te berekenen. Aan de hand daarvan zou de hoeveelheid biomassa berekend kunnen worden en misschien ook de kwaliteit van het gewas.
Voederwaarde lastig te bepalen via satelliet
Dat laatste is volgens de onderzoekers niet het geval. De graskwaliteit, om precies te zijn het ruweiwitgehalte van gras, is niet goed te meten via satellietbeelden. Volgens de onderzoekers blijven melkveehouders wat ruweiwitgehalte betreft aangewezen op laboratoriumanalyses. Toch is er wel een alternatief, door gehalten te schatten met modelvoorspellingen die accurater worden als ze worden gecombineerd met satellietbeelden of grashoogtemetingen.
GrasSignaal voorspelt
De webapplicatie GrasSignaal, die volop in ontwikkeling is en momenteel wordt getest op zes melkveebedrijven, maakt gebruik van deze voorspeltechniek. GrasSignaal is bedoeld om inzicht te krijgen in de grasgroei binnen een bepaalde weersverwachtingstermijn en hoe de voederwaarde zich gaat ontwikkelen.
Meer informatie over dit onderzoek is hier te vinden
REAGEER