vrijdag, 24 juli, 2015 Gemiddeld ruim één op de drie voorjaarskuilen van dit jaar heeft een lage S-index op het analyseformulier staan. Dat wijst op een te krappe zwavelvoorziening en daardoor lagere eiwitopbrengsten en een lagere stikstofbenutting. Volgens BLGG AgroXpertus is het zwaveltekort dit jaar veel groter dan andere jaren. In 2014 had 11 procent van de voorjaarskuilen een lage S-index, nu is dat 35 procent. Tussen de S-index en het ruw eiwit in kuilen is een lineair verband. Weinig zwavel is gemiddeld ook weinig ruw eiwit. BLGG wijt de slechte zwavelvoorziening van 2015 aan het koude en droge voorjaar wat resulteert in lage bodemleveringen. Groot effect bijbemesten met zwavelHet bijbemesten van zwavel, wat een deel van de melkveebedrijven voor de eerste en tweede snede doet, heeft dit jaar daarom veel invloed gehad op de opbrengsten. Dat blijkt ook uit proefveldresultaten van De Heus Voeders waarbij een zwavelhoudende meststof wordt vergeleken met KAS. De zwavelhoudende meststof laat in 2015 een behoorlijke meeropbrengst zien. Doorgaans is dat zo’n 10-15 procent, maar dit jaar lag volgens De Heus de meeropbrengst op zandgronden wel 35 tot 40 procent hoger.
0 reacties
|
Ruim 30 procent voorjaarskuilen bevat te weinig zwavel
Gemiddeld ruim één op de drie voorjaarskuilen van dit jaar heeft een lage S-index op het analyseformulier staan. Dat wijst op een te krappe zwavelvoorziening en daardoor lagere eiwitopbrengsten en een lagere stikstofbenutting.
Volgens BLGG AgroXpertus is het zwaveltekort dit jaar veel groter dan andere jaren. In 2014 had 11 procent van de voorjaarskuilen een lage S-index, nu is dat 35 procent. Tussen de S-index en het ruw eiwit in kuilen is een lineair verband. Weinig zwavel is gemiddeld ook weinig ruw eiwit. BLGG wijt de slechte zwavelvoorziening van 2015 aan het koude en droge voorjaar wat resulteert in lage bodemleveringen.
Groot effect bijbemesten met zwavel
Het bijbemesten van zwavel, wat een deel van de melkveebedrijven voor de eerste en tweede snede doet, heeft dit jaar daarom veel invloed gehad op de opbrengsten. Dat blijkt ook uit proefveldresultaten van De Heus Voeders waarbij een zwavelhoudende meststof wordt vergeleken met KAS. De zwavelhoudende meststof laat in 2015 een behoorlijke meeropbrengst zien. Doorgaans is dat zo’n 10-15 procent, maar dit jaar lag volgens De Heus de meeropbrengst op zandgronden wel 35 tot 40 procent hoger.
REAGEER