dinsdag, 15 maart, 2016 Robotmelkers die hun koeien laten weiden, verdienen net zo veel als collega’s die de veestapel het hele jaar op stal houden. Dat blijkt uit een analyse van het managementprogramma Agrifirm Focus Melkvee op basis van 600 bedrijven. Saldoverschil door hogere melkprijsIn de periode mei tot juli 2015 lag de melkproductie bij opstallers weliswaar iets hoger (bsk 44 bij opstallers, 43 bij weiders), maar het saldo per koe per jaar bleef nagenoeg gelijk (2233 euro bij opstallers, 2244 euro bij bedrijven met meer dan 50 procent weidegras in het rantsoen). Het saldoverschil wordt met name veroorzaakt door lagere krachtvoerkosten en een hogere melkprijs door een beter eiwitgehalte op de melkweidebedrijven. Ook komen weidebedrijven nog in aanmerking voor een weidepremie. Meer, maar minder duur krachtvoer voor weidersWeidende robotboeren verstrekken overigens niet minder krachtvoer per 100 kg meetmelk (21,77 kg bij opstallers, 22,55 kg bij weiders), maar vooral goedkopere krachtvoersoorten. Door het hoge eiwitpercentage in weidegras zijn dure eiwitcomponenten in het krachtvoer overbodig. In de maarteditie van VeeteeltGRAS Extra, die afgelopen week mee werd gestuurd met Veeteelt, is een achtergrondverhaal over weidegang en robotmelken te lezen.
0 reacties
|
Rotbotmelkers: weiders en opstallers verdienen evenveel
![]() |
Robotmelkers die hun koeien laten weiden, verdienen net zo veel als collega’s die de veestapel het hele jaar op stal houden.
Dat blijkt uit een analyse van het managementprogramma Agrifirm Focus Melkvee op basis van 600 bedrijven.
Saldoverschil door hogere melkprijs
In de periode mei tot juli 2015 lag de melkproductie bij opstallers weliswaar iets hoger (bsk 44 bij opstallers, 43 bij weiders), maar het saldo per koe per jaar bleef nagenoeg gelijk (2233 euro bij opstallers, 2244 euro bij bedrijven met meer dan 50 procent weidegras in het rantsoen).
Het saldoverschil wordt met name veroorzaakt door lagere krachtvoerkosten en een hogere melkprijs door een beter eiwitgehalte op de melkweidebedrijven. Ook komen weidebedrijven nog in aanmerking voor een weidepremie.
Meer, maar minder duur krachtvoer voor weiders
Weidende robotboeren verstrekken overigens niet minder krachtvoer per 100 kg meetmelk (21,77 kg bij opstallers, 22,55 kg bij weiders), maar vooral goedkopere krachtvoersoorten. Door het hoge eiwitpercentage in weidegras zijn dure eiwitcomponenten in het krachtvoer overbodig.
In de maarteditie van VeeteeltGRAS Extra, die afgelopen week mee werd gestuurd met Veeteelt, is een achtergrondverhaal over weidegang en robotmelken te lezen.
REAGEER