zondag, 15 september, 2019 Door de keuze voor veel kruiden is het grasland van Roel van Buuren lang groen gebleven in de droogte van afgelopen zomer. De melkveehouder uit Maasland is een van de zeven genomineerden voor de titel Beste graslandboer 2019. ‘Kruiden als cichorei, klaver, smalle weegbree en wilde peen zorgen ervoor dat de wei veel minder droogtegevoelig is. Hierdoor hoefden we ook in deze droge jaren pas vanaf augustus bij te voeren’, aldus Van Buuren. 90 procent melk uit eigen grasHet jerseykoppel van Van Buuren krijgt in het weideseizoen twee keer per dag een nieuwe strip gras en produceert meer dan 90 procent van de melk uit eigengeteeld gras. Het krachtvoerverbruik ligt op een spaarzame 6 kilo per 100 kilo melk. ‘Vier jaar geleden werden we nog voor gek versleten, maar inmiddels komen er al excursies om te kijken hoe wij kruiden in bestaand grasland hebben geïntegreerd.’ 2 miljoen mensen dichtbijVan Buuren begon in 2015 met melken op het voormalige melkveebedrijf van zijn grootouders. ‘Als nieuwe melker moet ik het anders doen dan collega’s die al twintig jaar boeren. Daarom hebben wij gekozen voor een op gras gebaseerde bedrijfsvoering met veel oog voor biodiversiteit. Wij willen zoveel mogelijk produceren uit een kruidenrijke wei met veel insecten. Daarmee spreken we de twee miljoen mensen aan die hier in de directe omgeving wonen. En dat biodiversiteit effect heeft, blijkt wel uit het feit dat de grutto hier weer terug is. Dat is toch onbetaalbaar?’ Wie meer wil weten van de passie voor kruidenrijk grasland kan het filmpje van Roel van Buuren bekijken. Klik hier om het filmpje te bekijken. En verdient hij de titel Beste graslandboer 2019? Stem dan hier op Roel van Buuren.
1 reactie
|
Roel van Buuren: ‘Biodiversiteit heeft effect: de grutto is terug’
Door de keuze voor veel kruiden is het grasland van Roel van Buuren lang groen gebleven in de droogte van afgelopen zomer.
De melkveehouder uit Maasland is een van de zeven genomineerden voor de titel Beste graslandboer 2019. ‘Kruiden als cichorei, klaver, smalle weegbree en wilde peen zorgen ervoor dat de wei veel minder droogtegevoelig is. Hierdoor hoefden we ook in deze droge jaren pas vanaf augustus bij te voeren’, aldus Van Buuren.
90 procent melk uit eigen gras
Het jerseykoppel van Van Buuren krijgt in het weideseizoen twee keer per dag een nieuwe strip gras en produceert meer dan 90 procent van de melk uit eigengeteeld gras. Het krachtvoerverbruik ligt op een spaarzame 6 kilo per 100 kilo melk. ‘Vier jaar geleden werden we nog voor gek versleten, maar inmiddels komen er al excursies om te kijken hoe wij kruiden in bestaand grasland hebben geïntegreerd.’
2 miljoen mensen dichtbij
Van Buuren begon in 2015 met melken op het voormalige melkveebedrijf van zijn grootouders. ‘Als nieuwe melker moet ik het anders doen dan collega’s die al twintig jaar boeren. Daarom hebben wij gekozen voor een op gras gebaseerde bedrijfsvoering met veel oog voor biodiversiteit. Wij willen zoveel mogelijk produceren uit een kruidenrijke wei met veel insecten. Daarmee spreken we de twee miljoen mensen aan die hier in de directe omgeving wonen. En dat biodiversiteit effect heeft, blijkt wel uit het feit dat de grutto hier weer terug is. Dat is toch onbetaalbaar?’
Wie meer wil weten van de passie voor kruidenrijk grasland kan het filmpje van Roel van Buuren bekijken. Klik hier om het filmpje te bekijken.
En verdient hij de titel Beste graslandboer 2019? Stem dan hier op Roel van Buuren.
Reacties
Roel v Buuren
REAGEER