vrijdag, 19 maart, 2021 De Dairy Campus in Leeuwarden start een proef om peilverhoging te combineren met vaste rijpaden. De onderzoekers willen daarmee nagaan in welke mate het lukt om bij peilverhoging de ruwvoerproductie constant te houden. Peilverhoging leidt weliswaar tot een kruidenrijkere vegetatie en een beter leefgebied voor weidevogels. Maar als gevolg van extra rijschade en het later op het land kunnen zorgt verhoging van het slootpeil ook voor een lagere opbrengst. Vaste rijpaden zouden dat mogelijk kunnen compenseren, omdat er daarmee minder bodemverdichting optreedt en veehouders bij bemesten, maaien en oogsten minder afhankelijk zijn van het weer. Slootpeil tot circa 30 cm onder maaiveldIn de proef gaat Dairy Campus op minimaal drie natte en drie niet vernatte percelen een deel van de grond traditioneel bewerken en een deel volgens een vast rijpadensysteem. De natte percelen hebben een slootpeil tot circa 30 cm onder het maaiveld, de niet vernatte percelen hebben een slootpeil van ongeveer 120 centimeter onder het maaiveld. In eerste instantie kijkt Dairy Campus wat er gebeurt onder maaiomstandigheden. Mogelijk volgt later in het project ook een beweidingsvariant. De focus in het onderzoek ligt vooral op de ontwikkeling van biodiversiteit, de gewasopbrengst en de praktische uitvoerbaarheid. Maartnummer VeeteeltGRASVeeteeltGRAS, die deze week verschijnt, bevat een achtergrondverhaal over de zoektocht van Dairy Campus naar het combineren van precisielandbouw en gras.
0 reacties
|
Proef peilverhoging combineren met vaste rijpaden van start
De Dairy Campus in Leeuwarden start een proef om peilverhoging te combineren met vaste rijpaden.
De onderzoekers willen daarmee nagaan in welke mate het lukt om bij peilverhoging de ruwvoerproductie constant te houden. Peilverhoging leidt weliswaar tot een kruidenrijkere vegetatie en een beter leefgebied voor weidevogels. Maar als gevolg van extra rijschade en het later op het land kunnen zorgt verhoging van het slootpeil ook voor een lagere opbrengst. Vaste rijpaden zouden dat mogelijk kunnen compenseren, omdat er daarmee minder bodemverdichting optreedt en veehouders bij bemesten, maaien en oogsten minder afhankelijk zijn van het weer.
Slootpeil tot circa 30 cm onder maaiveld
In de proef gaat Dairy Campus op minimaal drie natte en drie niet vernatte percelen een deel van de grond traditioneel bewerken en een deel volgens een vast rijpadensysteem. De natte percelen hebben een slootpeil tot circa 30 cm onder het maaiveld, de niet vernatte percelen hebben een slootpeil van ongeveer 120 centimeter onder het maaiveld. In eerste instantie kijkt Dairy Campus wat er gebeurt onder maaiomstandigheden. Mogelijk volgt later in het project ook een beweidingsvariant.
De focus in het onderzoek ligt vooral op de ontwikkeling van biodiversiteit, de gewasopbrengst en de praktische uitvoerbaarheid.
Maartnummer VeeteeltGRAS
VeeteeltGRAS, die deze week verschijnt, bevat een achtergrondverhaal over de zoektocht van Dairy Campus naar het combineren van precisielandbouw en gras.
REAGEER