maandag, 13 juli, 2020 De Oostenrijkse machinefabrikant Pöttinger test dit seizoen de zelf ontwikkelde Sensosafe op maaiers. Deze optische sensoren sporen wild op dat zich in het lange gras verschuilt. Hierdoor kan voorkomen worden dat de dieren in de maaier belanden. De eerste ervaringen zijn volgens Pöttinger ‘zeer verheugend’. Er kon een groot aantal dieren worden gered, zoals jonge reeën en andere kleine dieren. De sensoren sparen niet alleen dierenlevens, maar zorgen er ook voor dat dode dieren niet in het voer belanden en dat daaruit voortvloeiend botulisme wordt voorkomen. Frontmaaier automatisch omhoogDe Sensosafe werd in 2017 al bekroond met een innovatieprijs en is sindsdien doorontwikkeld tot prototypes die nu worden getest. De sensoren zetten licht met verschillende golflengten om in een elektrisch signaal. Bij het detecteren van wild wordt onmiddellijk een signaal naar de hydrauliek van de frontmaaier gestuurd die razendsnel wordt opgeheven. De bestuurder krijgt ook een akoestisch signaal te horen en kan remmen. Bij een zijmaaier achter de trekker zitten de sensoren ter hoogte van het voorwiel van de trekker. Doordat de bestuurder dan genoeg tijd heeft om te stoppen klinkt daarbij alleen een signaal. Detectie weidevogels nog niet bekendWanneer de Sensosafe op de markt komt, kan Wilco Elkink, vertegenwoordiger bij Pöttinger-importeur Duport, nog niet zeggen. ‘Wij hebben ook al veel vragen gekregen over of de Sensosafe weidevogels kan detecteren. Daarover geeft Pöttinger nog geen uitsluitsel, het systeem zit echt nog in de testfase. Maar ook in Nederland merken we al interesse voor de wildsensoren, bijvoorbeeld van partijen als Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten.’
0 reacties
|
Pöttinger test wildsensor op maaiers
![]() |
De Oostenrijkse machinefabrikant Pöttinger test dit seizoen de zelf ontwikkelde Sensosafe op maaiers. Deze optische sensoren sporen wild op dat zich in het lange gras verschuilt. Hierdoor kan voorkomen worden dat de dieren in de maaier belanden.
De eerste ervaringen zijn volgens Pöttinger ‘zeer verheugend’. Er kon een groot aantal dieren worden gered, zoals jonge reeën en andere kleine dieren. De sensoren sparen niet alleen dierenlevens, maar zorgen er ook voor dat dode dieren niet in het voer belanden en dat daaruit voortvloeiend botulisme wordt voorkomen.
Frontmaaier automatisch omhoog
De Sensosafe werd in 2017 al bekroond met een innovatieprijs en is sindsdien doorontwikkeld tot prototypes die nu worden getest. De sensoren zetten licht met verschillende golflengten om in een elektrisch signaal. Bij het detecteren van wild wordt onmiddellijk een signaal naar de hydrauliek van de frontmaaier gestuurd die razendsnel wordt opgeheven. De bestuurder krijgt ook een akoestisch signaal te horen en kan remmen. Bij een zijmaaier achter de trekker zitten de sensoren ter hoogte van het voorwiel van de trekker. Doordat de bestuurder dan genoeg tijd heeft om te stoppen klinkt daarbij alleen een signaal.
Detectie weidevogels nog niet bekend
Wanneer de Sensosafe op de markt komt, kan Wilco Elkink, vertegenwoordiger bij Pöttinger-importeur Duport, nog niet zeggen. ‘Wij hebben ook al veel vragen gekregen over of de Sensosafe weidevogels kan detecteren. Daarover geeft Pöttinger nog geen uitsluitsel, het systeem zit echt nog in de testfase. Maar ook in Nederland merken we al interesse voor de wildsensoren, bijvoorbeeld van partijen als Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten.’
REAGEER