donderdag, 13 september, 2018 De grasopbrengst op een gemiddeld melkveebedrijf is 3,5 ton per hectare per jaar lager dan wat in theorie mogelijk is. Onderzoekers uit Wageningen berekenden dat de grasopbrengst afgelopen tientallen jaren eigenlijk 14,3 ton gras per hectare per jaar had kunnen zijn, terwijl er in de praktijk maar 10,8 ton werd geoogst. Daarmee blijft de opbrengst een kwart achter bij de potentie. Te lage bemesting kost 1,5 tonVoor het verschil in opbrengst wordt vooral gewezen naar te lage bemesting van stikstof als gevolg van de strenge bemestingsnormen. Dat kost gemiddeld 1,5 ton aan opbrengst. Ook onnauwkeurigheden in tijdstip of methode van bemesting, tekorten aan andere meststoffen dan stikstof, achteruitgang van de botanische samenstelling, bodemverdichting of overmatige beweidingsverliezen zorgen voor een lagere opbrengst. 19 ton bij alleen maaienDe theoretische opbrengst ligt nog hoger wanneer er geen gebrek is aan water. Dan ligt de potentiële opbrengst zelfs op 15,7 ton per hectare. In de berekeningen geldt zelfs dat er bij volledig maaien een opbrengst mogelijk is van 19 ton per hectare en bij uitsluitend beweiden van 13 ton. Er is daarbij wel een grote variatie in regio en grondsoort en tussen bedrijven.
0 reacties
|
Opbrengst grasland blijft kwart achter
De grasopbrengst op een gemiddeld melkveebedrijf is 3,5 ton per hectare per jaar lager dan wat in theorie mogelijk is.
Onderzoekers uit Wageningen berekenden dat de grasopbrengst afgelopen tientallen jaren eigenlijk 14,3 ton gras per hectare per jaar had kunnen zijn, terwijl er in de praktijk maar 10,8 ton werd geoogst.
Daarmee blijft de opbrengst een kwart achter bij de potentie.
Te lage bemesting kost 1,5 ton
Voor het verschil in opbrengst wordt vooral gewezen naar te lage bemesting van stikstof als gevolg van de strenge bemestingsnormen. Dat kost gemiddeld 1,5 ton aan opbrengst.
Ook onnauwkeurigheden in tijdstip of methode van bemesting, tekorten aan andere meststoffen dan stikstof, achteruitgang van de botanische samenstelling, bodemverdichting of overmatige beweidingsverliezen zorgen voor een lagere opbrengst.
19 ton bij alleen maaien
De theoretische opbrengst ligt nog hoger wanneer er geen gebrek is aan water. Dan ligt de potentiële opbrengst zelfs op 15,7 ton per hectare.
In de berekeningen geldt zelfs dat er bij volledig maaien een opbrengst mogelijk is van 19 ton per hectare en bij uitsluitend beweiden van 13 ton. Er is daarbij wel een grote variatie in regio en grondsoort en tussen bedrijven.
REAGEER