dinsdag, 22 maart, 2022 Een soort mpr voor grasland. Dat is wat Agrifirm wil bereiken met het werken aan de juiste vertaalslag van NIR-metingen op de mestinjecteur en hakselaar. Binnen het project ‘Van opbrengst naar bodem’ werkt Agrifirm hiervoor samen met zeven loonwerkers en twintig melkveehouders. Prestatie perceel kennen‘Wij willen op basis van NIR-metingen een soort lactatiewaardes toekennen aan grasland op basis van droge stof en ruw eiwit’, vertelt Evert Bosma, specialist rundvee-ruwvoermanagement bij Agrifirm en coördinator van het project. ‘Belangrijke kengetallen van grasland verzamelen, die op een eenvoudige manier vertalen naar het boerenerf, zodat je per perceel de prestatie kent. Dan heb je een basis om stappen te maken in je graslandmanagement.’ Van ruwe data naar totaalbeeldHet project kent zijn oorsprong in 2020 toen de NIR-apparatuur van loonwerker Peter Wieringa onder andere de drogestofopbrengst en het ruw eiwit op het melkveebedrijf van Thomas Dijkstra uit Rasquert mat. De akkerbouwafdeling van Agrifirm, waar de nodige ervaring is met precisielandbouw, vereenvoudigde en uniformeerde de kaarten zodanig dat Dijkstra niet alleen ruwe kaartdata kreeg, maar per maaisnede een overzicht ontving van onder andere de grasopbrengst en het ruw eiwit van elk perceel. Omdat er werd gemeten over meerdere sneden, lag er aan het einde van het seizoen een totaalbeeld van welke percelen dat seizoen goed en welke minder goed presteerden. Ook weidepercelen meenemenAan de hand van deze overzichten ging de melkveehouder met de adviseurs van Agrifirm het land in op zoek naar verklaringen voor bijvoorbeeld achterblijvende resultaten van een perceel. Deze manier van werken was zo succesvol dat vorig jaar vijf loonbedrijven en acht melkveehouders ervaring ermee gingen opdoen. Komend jaar wil Agrifirm het project uitbreiden naar andere regio’s en opschalen naar zeven loonwerkers en twintig melkveehouders. Ook wordt een methode ontwikkeld om weidepercelen goed mee te kunnen nemen in de beoordeling. Meer over dit project in VeeteeltGRAS die afgelopen week is verschenen.
0 reacties
|
Op weg naar een mpr voor grasland
Een soort mpr voor grasland. Dat is wat Agrifirm wil bereiken met het werken aan de juiste vertaalslag van NIR-metingen op de mestinjecteur en hakselaar.
Binnen het project ‘Van opbrengst naar bodem’ werkt Agrifirm hiervoor samen met zeven loonwerkers en twintig melkveehouders.
Prestatie perceel kennen
‘Wij willen op basis van NIR-metingen een soort lactatiewaardes toekennen aan grasland op basis van droge stof en ruw eiwit’, vertelt Evert Bosma, specialist rundvee-ruwvoermanagement bij Agrifirm en coördinator van het project. ‘Belangrijke kengetallen van grasland verzamelen, die op een eenvoudige manier vertalen naar het boerenerf, zodat je per perceel de prestatie kent. Dan heb je een basis om stappen te maken in je graslandmanagement.’
Van ruwe data naar totaalbeeld
Het project kent zijn oorsprong in 2020 toen de NIR-apparatuur van loonwerker Peter Wieringa onder andere de drogestofopbrengst en het ruw eiwit op het melkveebedrijf van Thomas Dijkstra uit Rasquert mat. De akkerbouwafdeling van Agrifirm, waar de nodige ervaring is met precisielandbouw, vereenvoudigde en uniformeerde de kaarten zodanig dat Dijkstra niet alleen ruwe kaartdata kreeg, maar per maaisnede een overzicht ontving van onder andere de grasopbrengst en het ruw eiwit van elk perceel. Omdat er werd gemeten over meerdere sneden, lag er aan het einde van het seizoen een totaalbeeld van welke percelen dat seizoen goed en welke minder goed presteerden.
Ook weidepercelen meenemen
Aan de hand van deze overzichten ging de melkveehouder met de adviseurs van Agrifirm het land in op zoek naar verklaringen voor bijvoorbeeld achterblijvende resultaten van een perceel. Deze manier van werken was zo succesvol dat vorig jaar vijf loonbedrijven en acht melkveehouders ervaring ermee gingen opdoen. Komend jaar wil Agrifirm het project uitbreiden naar andere regio’s en opschalen naar zeven loonwerkers en twintig melkveehouders. Ook wordt een methode ontwikkeld om weidepercelen goed mee te kunnen nemen in de beoordeling.
Meer over dit project in VeeteeltGRAS die afgelopen week is verschenen.
REAGEER