donderdag, 3 augustus, 2017 Als gevolg van de droogte tijdens dit voorjaar staat de Europese Commissie uitzonderingen toe voor het gebruik van ecologisch aandachtsgebied (EAG) braak. Naast de groenbedekking mag dit jaar ook braakliggende grond aangewend worden voor productiedoeleinden. Dit meldt de Vlaamse Overheid op haar website. Braakgelegde percelen mogen door de versoepeling van de Europese regelgeving ook gemaaid of begraasd worden. Deze percelen zullen nog steeds meetellen als aparte teeltgroep voor gewasdiversificatie en als EAG worden beschouwd. Ecologisch aandachtsgebiedEen groenbemester mag eveneens gemaaid of begraasd worden tijdens de aanhoudingsperiode. Dit kan onder de volgende voorwaarden: de groenbedekker kan voldoende vroeg ingezaaid worden, namelijk na een vroege oogst van de hoofdteelt. Op die manier heeft de groenbemester bij gunstige klimatologische en agronomische omstandigheden de mogelijkheid om zich voldoende te ontwikkelen. Na het oogsten ervan moet er wel nog voldoende gewas aanwezig blijven zodat de groenbemester in staat blijft zijn functies te vervullen, namelijk het zorgen voor de opname van nutriënten uit het bodemprofiel en het bedekken van de bodem. Andere voorwaardenHet departement Landbouw en Visserij heeft voor Vlaamse landbouwers informatie over de regeling op de website geplaatst. De informatie over alle voorwaarden is te vinden in de infofiches over EAG braakliggend land en EAG groenbedekking.
0 reacties
|
Oogsten van braakgrond en groenbemester toegestaan
Als gevolg van de droogte tijdens dit voorjaar staat de Europese Commissie uitzonderingen toe voor het gebruik van ecologisch aandachtsgebied (EAG) braak. Naast de groenbedekking mag dit jaar ook braakliggende grond aangewend worden voor productiedoeleinden.
Dit meldt de Vlaamse Overheid op haar website. Braakgelegde percelen mogen door de versoepeling van de Europese regelgeving ook gemaaid of begraasd worden. Deze percelen zullen nog steeds meetellen als aparte teeltgroep voor gewasdiversificatie en als EAG worden beschouwd.
Ecologisch aandachtsgebied
Een groenbemester mag eveneens gemaaid of begraasd worden tijdens de aanhoudingsperiode. Dit kan onder de volgende voorwaarden: de groenbedekker kan voldoende vroeg ingezaaid worden, namelijk na een vroege oogst van de hoofdteelt. Op die manier heeft de groenbemester bij gunstige klimatologische en agronomische omstandigheden de mogelijkheid om zich voldoende te ontwikkelen. Na het oogsten ervan moet er wel nog voldoende gewas aanwezig blijven zodat de groenbemester in staat blijft zijn functies te vervullen, namelijk het zorgen voor de opname van nutriënten uit het bodemprofiel en het bedekken van de bodem.
Andere voorwaarden
Het departement Landbouw en Visserij heeft voor Vlaamse landbouwers informatie over de regeling op de website geplaatst. De informatie over alle voorwaarden is te vinden in de infofiches over EAG braakliggend land en EAG groenbedekking.
REAGEER