woensdag, 9 september, 2015 De Duurzame Zuivelketen is een onderzoek gestart naar de vraag of de minimale weidegangeis van 120 dagen 6 uur per dag flexibeler kan worden ingevuld. Dit aantal weidedagen en uren is de minimale eis voor veehouders om in aanmerking te komen voor de weidepremie die zuivelfabrieken uitkeren. Alhoewel deze definitie internationaal gehanteerd wordt, stellen steeds meer veehouders de vraag of het aantal van 720 uur ook anders ingevuld mag worden. Het zijn vooral veehouders met een automatisch melksysteem die de 120-6 als knellend ervaren en op zoek zijn naar flexibiliteit. Zij zouden beter uit de voeten kunnen met 180 dagen 4 uur weidegang per dag. Weidegang moet wel te borgen zijnHet onderzoek van de Duurzame Zuivelketen moet uitwijzen hoe groot de vraag naar een meer flexibele manier van weiden is, en vooral ook of een andere manier van weidegang ook goed te borgen is. Het Landbouw Economisch Instituut is inmiddels begonnen alle betrokkenen van de pilot te interviewen en verwacht eind dit jaar het eindrapport te kunnen leveren. In het eerste septembernummer van Veeteelt staat een uitgebreid achtergrondverhaal over de zoektocht naar meer flexibiliteit in weidegang.
0 reacties
|
Onderzoek naar flexibiliteit in definitie weidegang
De Duurzame Zuivelketen is een onderzoek gestart naar de vraag of de minimale weidegangeis van 120 dagen 6 uur per dag flexibeler kan worden ingevuld.
Dit aantal weidedagen en uren is de minimale eis voor veehouders om in aanmerking te komen voor de weidepremie die zuivelfabrieken uitkeren. Alhoewel deze definitie internationaal gehanteerd wordt, stellen steeds meer veehouders de vraag of het aantal van 720 uur ook anders ingevuld mag worden. Het zijn vooral veehouders met een automatisch melksysteem die de 120-6 als knellend ervaren en op zoek zijn naar flexibiliteit. Zij zouden beter uit de voeten kunnen met 180 dagen 4 uur weidegang per dag.
Weidegang moet wel te borgen zijn
Het onderzoek van de Duurzame Zuivelketen moet uitwijzen hoe groot de vraag naar een meer flexibele manier van weiden is, en vooral ook of een andere manier van weidegang ook goed te borgen is. Het Landbouw Economisch Instituut is inmiddels begonnen alle betrokkenen van de pilot te interviewen en verwacht eind dit jaar het eindrapport te kunnen leveren.
In het eerste septembernummer van Veeteelt staat een uitgebreid achtergrondverhaal over de zoektocht naar meer flexibiliteit in weidegang.
REAGEER