Onderzoek naar duurzaamheidswaarde van kruidenrijk gras


In de afgelopen jaren zijn diverse onderzoeken gestart naar de meerwaarde van productief kruidenrijk grasland voor onder andere de biodiversiteit
dinsdag, 22 maart, 2022

Nu het areaal productief kruidenrijk grasland verder toeneemt, wordt de vraag steeds actueler welke bijdrage kruiden nu precies leveren aan de duurzaamheid van de veehouderij.

In de afgelopen jaren zijn daarom diverse onderzoeken gestart. Sinds 2020 werkt het Louis Bolk Instituut aan het in beeld brengen van de bijdrage die productief kruidenrijk grasland levert aan de biodiversiteit.

Zeldzame insecten

De vraag wat de bijdrage van productief kruidenrijk grasland is, is volgens Pedro Janssen, onderzoeker agrobiodiversiteit en duurzame veehouderij bij het Louis Bolk Instituut, sneller gesteld dan beantwoord. ‘Alleen tellen hoeveel vogels en hoeveel insecten er onder en boven de grond op productief kruidenrijk grasland afkomen, is niet genoeg. Als er één hommelsoort is die heel veel meer voorkomt, is de bijdrage aan biodiversiteit toch beperkt. Maar komen er ook zeldzame insecten voor, dan zal de duurzaamheidswaarde veel hoger liggen.’

Naast het in beeld brengen van het aantal en de soorten insecten, wordt er in het project ook gekeken naar de gevolgen van het management van productief kruidenrijk grasland. ‘Als bij vier keer per jaar maaien de helft van de insecten telkens dood gaat, dan is de bijdrage anders dan als er gemeten wordt tijdens de bloei van de kruiden.’

Emissie van methaan en stikstof

Een tweede onderzoek wordt onder de naam BioDiverseMelk uitgevoerd door Hogeschool Van Hall Larenstein en WUR Dairy Campus. Het idee voor het onderzoek komt vanuit de praktijk. ‘We kregen van veehouders diverse vragen over wat kruiden nu doen met de melksamenstelling’, vertelt Marije Strikwold, projectleider en onderzoeker bij Van Hall Larenstein. ‘Toen er meer partijen werden benaderd om te participeren in dit onderzoek, kwam daar ook de vraag bij wat het effect van kruidenmengsels op de emissie van methaan en stikstof is.’

Smaak van melk beoordelen

Het onderzoek vindt zowel in de praktijk als onder gecontroleerde onderzoeksomstandigheden plaats op Dairy Campus. ‘We gaan de individuele kruiden bijvoorbeeld in doseringen voeren om zo ook te meten wanneer er effect is op voeropname, melkproductie, vertering en benutting en natuurlijk op de emissies. Ook de smaak van de melk gaan we bij verschillende doseringen laten beoordelen’, vertelt Strikwold.

Resultaten van de beide onderzoeken worden op zijn vroegst volgend jaar verwacht.

Meer over de onderzoeken naar de duurzaamheidsbijdrage van kruidenrijk grasland is te lezen in VeeteeltGRAS, die samen met het maartnummer van Veeteelt vorige week is verschenen.


0 reacties

In de afgelopen jaren zijn diverse onderzoeken gestart naar de meerwaarde van productief kruidenrijk grasland voor onder andere de biodiversiteit
dinsdag, 22 maart, 2022

Nu het areaal productief kruidenrijk grasland verder toeneemt, wordt de vraag steeds actueler welke bijdrage kruiden nu precies leveren aan de duurzaamheid van de veehouderij.

In de afgelopen jaren zijn daarom diverse onderzoeken gestart. Sinds 2020 werkt het Louis Bolk Instituut aan het in beeld brengen van de bijdrage die productief kruidenrijk grasland levert aan de biodiversiteit.

Zeldzame insecten

De vraag wat de bijdrage van productief kruidenrijk grasland is, is volgens Pedro Janssen, onderzoeker agrobiodiversiteit en duurzame veehouderij bij het Louis Bolk Instituut, sneller gesteld dan beantwoord. ‘Alleen tellen hoeveel vogels en hoeveel insecten er onder en boven de grond op productief kruidenrijk grasland afkomen, is niet genoeg. Als er één hommelsoort is die heel veel meer voorkomt, is de bijdrage aan biodiversiteit toch beperkt. Maar komen er ook zeldzame insecten voor, dan zal de duurzaamheidswaarde veel hoger liggen.’

Naast het in beeld brengen van het aantal en de soorten insecten, wordt er in het project ook gekeken naar de gevolgen van het management van productief kruidenrijk grasland. ‘Als bij vier keer per jaar maaien de helft van de insecten telkens dood gaat, dan is de bijdrage anders dan als er gemeten wordt tijdens de bloei van de kruiden.’

Emissie van methaan en stikstof

Een tweede onderzoek wordt onder de naam BioDiverseMelk uitgevoerd door Hogeschool Van Hall Larenstein en WUR Dairy Campus. Het idee voor het onderzoek komt vanuit de praktijk. ‘We kregen van veehouders diverse vragen over wat kruiden nu doen met de melksamenstelling’, vertelt Marije Strikwold, projectleider en onderzoeker bij Van Hall Larenstein. ‘Toen er meer partijen werden benaderd om te participeren in dit onderzoek, kwam daar ook de vraag bij wat het effect van kruidenmengsels op de emissie van methaan en stikstof is.’

Smaak van melk beoordelen

Het onderzoek vindt zowel in de praktijk als onder gecontroleerde onderzoeksomstandigheden plaats op Dairy Campus. ‘We gaan de individuele kruiden bijvoorbeeld in doseringen voeren om zo ook te meten wanneer er effect is op voeropname, melkproductie, vertering en benutting en natuurlijk op de emissies. Ook de smaak van de melk gaan we bij verschillende doseringen laten beoordelen’, vertelt Strikwold.

Resultaten van de beide onderzoeken worden op zijn vroegst volgend jaar verwacht.

Meer over de onderzoeken naar de duurzaamheidsbijdrage van kruidenrijk grasland is te lezen in VeeteeltGRAS, die samen met het maartnummer van Veeteelt vorige week is verschenen.

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.