vrijdag, 24 juli, 2015 In de driehoek Sneek – Bolsward – Leeuwarden is bij een flink aantal melkveehouders opnieuw sprake van een muizenplaag. Dat constateren de organisaties die zich sinds de muizenplaag van 2014 hebben verenigd in een muizenplatform. De plaag doet zich ditmaal vooral voor op grasland op kleigrond. Vorig jaar begon de muizenplaag vooral op de klei-op-veengronden, dat is nu niet het geval. Ook op andere plekken in het kleigebied wordt volgens de provincie Fryslân, die het platform coördineert, melding gedaan van nieuwe en soms sterk verhoogde muizenactiviteit. De droge en warme weersomstandigheden zijn gunstig voor muizen om zich voort te planten. Snel actie ondernemenDe organisaties adviseren de melkveehouders om snel in actie te komen. Tien veldmuizen in april kunnen zich onder goede omstandigheden vermenigvuldigen tot bijna 6000 exemplaren in november. ‘Hoe sneller je de plaag de kop indrukt, hoe beter, anders wordt bestrijding alleen maar moeilijker’, zegt een woordvoerder. Maatregelen om schade te reducerenUit onderzoek blijken tot nu toe twee methoden effectief te zijn om de schade door muizen te beperken of te voorkomen op graslandpercelen: bestrijden met water of bestrijden met een meststof waaraan zwavel is toegevoegd. De provincie adviseert getroffen melkveehouders om zoveel mogelijk samen met naastgelegen collega’s op te trekken om gezamenlijk een aantal percelen aan te pakken waar veel muizen zitten. ‘Een gezamenlijke aanpak heeft veel meer effect. Het vertraagt de voortplanting en verspreiding van de muizen.’ Beide methoden voorkomen volgens de provincie niet dat de muizen terugkomen. ‘Toch is er alle reden om deze maatregelen toe te passen, zeker bij herhaling van de methode. Minder muizen zorgen voor minder schade en meer grasopbrengst.’ Hoog waterpeil instellenEen hoog waterpeil kan de behandeling effectiever maken en de grasgroei bevorderen, stelt de provincie. Peilverhogingen moeten uitgevoerd worden in overleg met Wetterskip Fryslân. Waar een hoog waterpeil mogelijk is, faciliteert het waterschap. De organisatie en de verantwoordelijkheid ligt bij de betrokken boeren.
0 reacties
|
Nieuwe muizenplaag treft Friese melkveehouders
![]() |
In de driehoek Sneek – Bolsward – Leeuwarden is bij een flink aantal melkveehouders opnieuw sprake van een muizenplaag. Dat constateren de organisaties die zich sinds de muizenplaag van 2014 hebben verenigd in een muizenplatform.
De plaag doet zich ditmaal vooral voor op grasland op kleigrond. Vorig jaar begon de muizenplaag vooral op de klei-op-veengronden, dat is nu niet het geval.
Ook op andere plekken in het kleigebied wordt volgens de provincie Fryslân, die het platform coördineert, melding gedaan van nieuwe en soms sterk verhoogde muizenactiviteit. De droge en warme weersomstandigheden zijn gunstig voor muizen om zich voort te planten.
Snel actie ondernemen
De organisaties adviseren de melkveehouders om snel in actie te komen. Tien veldmuizen in april kunnen zich onder goede omstandigheden vermenigvuldigen tot bijna 6000 exemplaren in november.
‘Hoe sneller je de plaag de kop indrukt, hoe beter, anders wordt bestrijding alleen maar moeilijker’, zegt een woordvoerder.
Maatregelen om schade te reduceren
Uit onderzoek blijken tot nu toe twee methoden effectief te zijn om de schade door muizen te beperken of te voorkomen op graslandpercelen: bestrijden met water of bestrijden met een meststof waaraan zwavel is toegevoegd.
De provincie adviseert getroffen melkveehouders om zoveel mogelijk samen met naastgelegen collega’s op te trekken om gezamenlijk een aantal percelen aan te pakken waar veel muizen zitten. ‘Een gezamenlijke aanpak heeft veel meer effect. Het vertraagt de voortplanting en verspreiding van de muizen.’
Beide methoden voorkomen volgens de provincie niet dat de muizen terugkomen. ‘Toch is er alle reden om deze maatregelen toe te passen, zeker bij herhaling van de methode. Minder muizen zorgen voor minder schade en meer grasopbrengst.’
Hoog waterpeil instellen
Een hoog waterpeil kan de behandeling effectiever maken en de grasgroei bevorderen, stelt de provincie. Peilverhogingen moeten uitgevoerd worden in overleg met Wetterskip Fryslân. Waar een hoog waterpeil mogelijk is, faciliteert het waterschap. De organisatie en de verantwoordelijkheid ligt bij de betrokken boeren.
REAGEER