maandag, 4 maart, 2019 ‘Met de teelt van gras produceren melkveehouders niet alleen voer, ze leveren ook diensten aan de samenleving.’ Dit stelt de Duitse hoogleraar Friedhelm Taube in een exclusief interview in VeeteeltGRAS. Taube is hoogleraar graslandbeheer, ruwvoerteelt en biologische landbouw aan de Christian-Albrechts Universiteit in Kiel en sinds 1 november 2018 (in deeltijd) buitengewoon hoogleraar ‘Grass-based dairy farming’ bij de leerstoelgroep Dierlijke Productiesystemen van Wageningen University & Research, onder leiding van professor Imke de Boer. De leerstoel is gefinancierd door LTO, ZuivelNL, het ministerie van LNV en de universiteit zelf. Wortels met mogelijkheden‘Eén vierkante meter gras heeft ondergronds 200 kilometer aan levende wortels. Dat biedt gigantische mogelijkheden’, geeft Taube aan. ‘Niet alleen voor het opnemen van voedingsstoffen, maar bijvoorbeeld ook voor het vastleggen van koolstof. Hiermee kan de melkveehouderij een belangrijke bijdrage leveren aan vermindering van de CO2-uitstoot. Daarnaast draagt de teelt van gras bij aan behoud en herstel van biodiversiteit, zeker als dat wordt gecombineerd met vlinderbloemigen en kruiden’, legt de professor uit. Grasteelt is ook dienst‘Met de teelt van gras produceren melkveehouders niet alleen voer, ze leveren ook diensten aan de samenleving. En daarvoor verdienen ze een beloning’, stelt Taube. ‘Als hoogleraar kan ik helpen om deze claims met cijfers en wetenschappelijke bewijzen te onderbouwen.’ Wetenschappelijk aandachtProfessor Taube is in Wageningen aangesteld voor een periode van vijf jaar. Hij spreekt de hoop uit dat dit een opstapje is naar een volledige leerstoel voor een jongere collega. ‘Gras is voor de melkveehouderij in Nederland het gewas van de toekomst. Dat verdient ook wetenschappelijk de volle aandacht’, aldus Taube. De voorjaarsuitgave van VeeteeltGRAS, met het interview met professor Taube, verschijnt eind deze week.
0 reacties
|
Nieuwe hoogleraar graslandkunde: ‘Gras is meer dan voer’
![]() |
‘Met de teelt van gras produceren melkveehouders niet alleen voer, ze leveren ook diensten aan de samenleving.’ Dit stelt de Duitse hoogleraar Friedhelm Taube in een exclusief interview in VeeteeltGRAS.
Taube is hoogleraar graslandbeheer, ruwvoerteelt en biologische landbouw aan de Christian-Albrechts Universiteit in Kiel en sinds 1 november 2018 (in deeltijd) buitengewoon hoogleraar ‘Grass-based dairy farming’ bij de leerstoelgroep Dierlijke Productiesystemen van Wageningen University & Research, onder leiding van professor Imke de Boer.
De leerstoel is gefinancierd door LTO, ZuivelNL, het ministerie van LNV en de universiteit zelf.
Wortels met mogelijkheden
‘Eén vierkante meter gras heeft ondergronds 200 kilometer aan levende wortels. Dat biedt gigantische mogelijkheden’, geeft Taube aan. ‘Niet alleen voor het opnemen van voedingsstoffen, maar bijvoorbeeld ook voor het vastleggen van koolstof. Hiermee kan de melkveehouderij een belangrijke bijdrage leveren aan vermindering van de CO2-uitstoot.
Daarnaast draagt de teelt van gras bij aan behoud en herstel van biodiversiteit, zeker als dat wordt gecombineerd met vlinderbloemigen en kruiden’, legt de professor uit.
Grasteelt is ook dienst
‘Met de teelt van gras produceren melkveehouders niet alleen voer, ze leveren ook diensten aan de samenleving. En daarvoor verdienen ze een beloning’, stelt Taube. ‘Als hoogleraar kan ik helpen om deze claims met cijfers en wetenschappelijke bewijzen te onderbouwen.’
Wetenschappelijk aandacht
Professor Taube is in Wageningen aangesteld voor een periode van vijf jaar. Hij spreekt de hoop uit dat dit een opstapje is naar een volledige leerstoel voor een jongere collega.
‘Gras is voor de melkveehouderij in Nederland het gewas van de toekomst. Dat verdient ook wetenschappelijk de volle aandacht’, aldus Taube.
De voorjaarsuitgave van VeeteeltGRAS, met het interview met professor Taube, verschijnt eind deze week.
REAGEER