maandag, 5 september, 2016 Koeien laten grazen via het ‘on-off-weidesysteem’ bespaart op arbeid, terwijl de kosten en opbrengsten gelijk blijven ten opzichte van gangbare weidesystemen. Dat blijkt uit een onderzoek op het Veenweiden Innovatie Centrum (VIC) in Zegveld. On-off weiden betekent dat koeien volop weiden wanneer het grasaanbod dat toelaat en bij onvoldoende gras volledig op stal gehouden worden en een compleet stalrantsoen krijgen. Met andere woorden: geen compromissen door een deel van de dag te weiden en een deel van de dag op stal te voeren. Geen productiedipUit het onderzoek in 2015 bleek er geen verschil te zijn in productie bij on-off weiden. Vergeleken met beperkt weiden met bijvoeren was er geen verschil in kilogram meetmelk per dag zichtbaar. Er was geen productiedip als de omstandigheden (volledig opstallen) plotseling wijzigden. Koeien blijven in hun ritmeDe onderzoekers constateerden dat er minder arbeid nodig was en dat er meer rust was in het koppel. ‘Koeien weten wanneer ze moeten vreten als ze het land in gaan’, aldus Frank Lenssinck, manager bij het VIC. Bijvoeren noemt hij een ‘onrustig systeem’. ‘Je haalt koeien uit hun ritme. De laatste twee uur vreten ze niets meer in het land, want ze weten dat ze nog voer op stal krijgen. En juist als het gras smakelijk is, vreten ze in de stal weer niets.’ Lees het achtergrondverhaal van ‘on-off weiden’ in VeeteeltGRAS, de bijlage die bij het eerste septembernummer van Veeteelt in de bus valt.
0 reacties
|
Nieuw weidesysteem ‘on-off weiden’ bespaart arbeid
Koeien laten grazen via het ‘on-off-weidesysteem’ bespaart op arbeid, terwijl de kosten en opbrengsten gelijk blijven ten opzichte van gangbare weidesystemen.
Dat blijkt uit een onderzoek op het Veenweiden Innovatie Centrum (VIC) in Zegveld. On-off weiden betekent dat koeien volop weiden wanneer het grasaanbod dat toelaat en bij onvoldoende gras volledig op stal gehouden worden en een compleet stalrantsoen krijgen. Met andere woorden: geen compromissen door een deel van de dag te weiden en een deel van de dag op stal te voeren.
Geen productiedip
Uit het onderzoek in 2015 bleek er geen verschil te zijn in productie bij on-off weiden. Vergeleken met beperkt weiden met bijvoeren was er geen verschil in kilogram meetmelk per dag zichtbaar. Er was geen productiedip als de omstandigheden (volledig opstallen) plotseling wijzigden.
Koeien blijven in hun ritme
De onderzoekers constateerden dat er minder arbeid nodig was en dat er meer rust was in het koppel. ‘Koeien weten wanneer ze moeten vreten als ze het land in gaan’, aldus Frank Lenssinck, manager bij het VIC. Bijvoeren noemt hij een ‘onrustig systeem’. ‘Je haalt koeien uit hun ritme. De laatste twee uur vreten ze niets meer in het land, want ze weten dat ze nog voer op stal krijgen. En juist als het gras smakelijk is, vreten ze in de stal weer niets.’
Lees het achtergrondverhaal van ‘on-off weiden’ in VeeteeltGRAS, de bijlage die bij het eerste septembernummer van Veeteelt in de bus valt.
REAGEER