dinsdag, 6 maart, 2018 Vanaf komend weideseizoen kunnen melkveehouders aan de slag met een nieuw weidesysteem: Nieuw Nederlands Weiden. Het is een weidesysteem waarbij een compromis is gevonden tussen grasopname, grasbenutting en arbeid. ‘Het is een weidesysteem dat ook past bij robotmelkers, boeren met een kleine huiskavel en veestapels met een hoge melkproductie’, zo geeft Bert Philipsen, onderzoeker bij WUR, aan. Samen met zijn collega Frank Lenssinck staat hij aan de wieg van het nieuwe weidesysteem. Dagelijks omweidenBij het Nieuw Nederlands Weiden gaan de koeien elke dag in een nieuw perceel, zodat ze dagelijks vers gras krijgen. Een voorwaarde voor het succes is dat de percelen even groot zijn. Voor sommige bedrijven zal dat betekenen dat de infrastructuur, zoals kavelpad en drinkbakken, moet worden aangepast. Afhankelijk van het aantal koeien per hectare kan er gewerkt worden met verschillende platformen. Een platform wordt vervolgens met een flexibele afrastering ingedeeld in zes percelen, waarna er ingeschaard wordt bij een grashoogte van maximaal 12 cm. De koeien krijgen dan elke dag een nieuw perceel. Het bijvoeren op stal helpt om te kunnen sturen in het rantsoen. Achtergrondverhaal in VeeteeltGRASIn de bijlage VeeteeltGRAS – die donderdag met het eerste maartnummer van Veeteelt in de bus valt – staat een achtergrondverhaal over Nieuw Nederlands Weiden.
0 reacties
|
Nieuw Nederlands Weiden compromis tussen opname en arbeid
Vanaf komend weideseizoen kunnen melkveehouders aan de slag met een nieuw weidesysteem: Nieuw Nederlands Weiden.
Het is een weidesysteem waarbij een compromis is gevonden tussen grasopname, grasbenutting en arbeid. ‘Het is een weidesysteem dat ook past bij robotmelkers, boeren met een kleine huiskavel en veestapels met een hoge melkproductie’, zo geeft Bert Philipsen, onderzoeker bij WUR, aan. Samen met zijn collega Frank Lenssinck staat hij aan de wieg van het nieuwe weidesysteem.
Dagelijks omweiden
Bij het Nieuw Nederlands Weiden gaan de koeien elke dag in een nieuw perceel, zodat ze dagelijks vers gras krijgen. Een voorwaarde voor het succes is dat de percelen even groot zijn. Voor sommige bedrijven zal dat betekenen dat de infrastructuur, zoals kavelpad en drinkbakken, moet worden aangepast. Afhankelijk van het aantal koeien per hectare kan er gewerkt worden met verschillende platformen. Een platform wordt vervolgens met een flexibele afrastering ingedeeld in zes percelen, waarna er ingeschaard wordt bij een grashoogte van maximaal 12 cm. De koeien krijgen dan elke dag een nieuw perceel.
Het bijvoeren op stal helpt om te kunnen sturen in het rantsoen.
Achtergrondverhaal in VeeteeltGRAS
In de bijlage VeeteeltGRAS – die donderdag met het eerste maartnummer van Veeteelt in de bus valt – staat een achtergrondverhaal over Nieuw Nederlands Weiden.
REAGEER