donderdag, 17 september, 2015 Om de kans te voorspellen of koeien in de volgende lactatie stofwisselingziekten krijgen zijn natuurlijke antilichamen (NAbs) in te zetten. Dat is een van de resultaten van het vijfjarige project Weerbaar Vee. NAbs zijn antistoffen die een dier aanmaakt in het bloed en zijn een maat voor de natuurlijke weerstand. NAbs zijn zowel in bloed als in melk te meten. Metabole aandoeningenDe onderzoekers onderzochten twee NAbs (IgG en IgM), die een relatie bleken te hebben met de aanwezigheid van metabole aandoeningen in de volgende lactatie. Het gaat hierbij om aandoeningen als baarmoederontsteking, melkziekte en witvuilen en de aanwezigheid van het wittelijndefect in klauwen. Als op een bedrijf de koeien worden ingedeeld in twee groepen op basis van hoge en lage NAbs-waarden, dan is er bij de groep met hoge NAbs-waarden 33 procent kans dat een koe een verhoogd risico heeft op metabole aandoeningen. Bij de groep met lage NAbs-waarden ligt dit verhoogde risico op 14 procent. Erfelijkheid tot 25 procentDe aanwezigheid van NAbs heeft een erfelijkheidsgraad die ligt tussen de 20 en 25 procent. Daardoor is het mogelijk om op NAbs te fokken. NAbs spelen volgens de onderzoekers ook een rol bij de levensduur. Het verschil in levensduur van de tien procent dieren met de laagste NAbs en de tien procent hoogste NAbs bedraagt 198 dagen. Ook veranderingen van het management heeft invloed op NAbs. In het project werden gegevens van 29 melkveebedrijven verzameld. Aanpassingen in het droogstandmanagement zorgden niet alleen voor minder ziekte rondom afkalven, maar leidden ook tot lagere NAbs-waarden.
0 reacties
|
Natuurlijke weerstand als voorspeller van zieke koe
Om de kans te voorspellen of koeien in de volgende lactatie stofwisselingziekten krijgen zijn natuurlijke antilichamen (NAbs) in te zetten. Dat is een van de resultaten van het vijfjarige project Weerbaar Vee.
NAbs zijn antistoffen die een dier aanmaakt in het bloed en zijn een maat voor de natuurlijke weerstand. NAbs zijn zowel in bloed als in melk te meten.
Metabole aandoeningen
De onderzoekers onderzochten twee NAbs (IgG en IgM), die een relatie bleken te hebben met de aanwezigheid van metabole aandoeningen in de volgende lactatie. Het gaat hierbij om aandoeningen als baarmoederontsteking, melkziekte en witvuilen en de aanwezigheid van het wittelijndefect in klauwen.
Als op een bedrijf de koeien worden ingedeeld in twee groepen op basis van hoge en lage NAbs-waarden, dan is er bij de groep met hoge NAbs-waarden 33 procent kans dat een koe een verhoogd risico heeft op metabole aandoeningen. Bij de groep met lage NAbs-waarden ligt dit verhoogde risico op 14 procent.
Erfelijkheid tot 25 procent
De aanwezigheid van NAbs heeft een erfelijkheidsgraad die ligt tussen de 20 en 25 procent. Daardoor is het mogelijk om op NAbs te fokken. NAbs spelen volgens de onderzoekers ook een rol bij de levensduur. Het verschil in levensduur van de tien procent dieren met de laagste NAbs en de tien procent hoogste NAbs bedraagt 198 dagen.
Ook veranderingen van het management heeft invloed op NAbs. In het project werden gegevens van 29 melkveebedrijven verzameld. Aanpassingen in het droogstandmanagement zorgden niet alleen voor minder ziekte rondom afkalven, maar leidden ook tot lagere NAbs-waarden.
REAGEER