woensdag, 30 september, 2020 Dit jaar wordt er in Nederland aanzienlijk minder soja geteeld dan in 2019. Het areaal ‘nedersoja’ daalde van 476 naar 132 hectare. Ook in Europa daalde vorig jaar de productie van soja. Uit cijfers van het CBS komt naar voren dat in de praktijk nog niet veel terechtkomt van het streven om in Europa de afhankelijkheid van de import van eiwit te verminderen. Nederland importeerde in de eerste helft van 2020 zelfs circa 14 procent meer soja dan in de eerste helft van 2019. Dit jaar 9100 hectare eiwitgewassenIn totaal wordt er in Nederland dit jaar circa 9100 hectare eiwithoudende gewassen geteeld, zo blijkt uit de landbouwtelling van het CBS. Dit is ongeveer een half procent van het totale areaal aan landbouwgewassen. Het gaat hierbij niet alleen om voedergewassen, maar ook om groenbemesters en gewassen voor menselijke consumptie. Meer veldbonen en lupinenLuzerne is, met een oppervlakte van circa 7500 hectare, veruit het belangrijkste gewas. Elf procent hiervan is biologisch. Hoewel het aantal bedrijven dat luzerne teelde met 55 steeg tot 1165, daalde het totale areaal met 1 procent. De oppervlakte veldbonen groeide in 2020 met 143 hectare naar 1.092 hectare. Ook het areaal niet-bittere lupinen nam toe: van 58 naar 100 hectare. Minder Europese sojaDe daling van het areaal sojabonen treedt op in de hele Europese Unie. In 2019 daalde de oppervlakte met 6,2 procent naar 896 duizend hectare en ook in 2018 werden al minder sojabonen gezaaid dan in het jaar ervoor. Met oppervlaktes van respectievelijk 173, 164 en 154 duizend hectare zijn Italië, Frankrijk en Roemenië de grootste producenten van soja in Europa. Ter vergelijking: in Brazilië – het belangrijkste soja producerende land in de wereld – wordt circa 35 miljoen hectare van het eiwitrijke gewas geteeld. De Verenigde Staten zijn met een oppervlakte van 31 miljoen hectare de op een na grootste speler. Meer Brazilië, minder VSIn de eerste zes maanden van 2020 werd er in Nederland in totaal 2,4 miljard kilo sojabonen geïmporteerd. Dat is 14 procent meer dan in de eerste helft van 2019. Hierbij was ook een opvallende verschuiving te zien in de landen van herkomst. De import uit Brazilïe steeg met 40 procent, die uit de Verenigde Staten daalde met 19 procent. De verschuiving van de VS naar Brazilië is al een aantal jaren aan de gang. Nederland grootste importeurNederland is de grootste importeur van sojabonen in de EU en de vierde in de wereld. Hiervan gaat circa een kwart rechtstreeks door naar het buitenland. Ook de producten die in Nederland uit soja worden gewonnen zijn voor een groot deel bestemd voor export. Daarnaast wordt ook veel sojaschroot geïmporteerd dat als wederuitvoer rechtstreeks doorgaat naar het buitenland. De belangrijkste bestemmingen zijn Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk.
0 reacties
|
Minder productie en meer import van soja in Nederland
Dit jaar wordt er in Nederland aanzienlijk minder soja geteeld dan in 2019. Het areaal ‘nedersoja’ daalde van 476 naar 132 hectare. Ook in Europa daalde vorig jaar de productie van soja.
Uit cijfers van het CBS komt naar voren dat in de praktijk nog niet veel terechtkomt van het streven om in Europa de afhankelijkheid van de import van eiwit te verminderen. Nederland importeerde in de eerste helft van 2020 zelfs circa 14 procent meer soja dan in de eerste helft van 2019.
Dit jaar 9100 hectare eiwitgewassen
In totaal wordt er in Nederland dit jaar circa 9100 hectare eiwithoudende gewassen geteeld, zo blijkt uit de landbouwtelling van het CBS. Dit is ongeveer een half procent van het totale areaal aan landbouwgewassen. Het gaat hierbij niet alleen om voedergewassen, maar ook om groenbemesters en gewassen voor menselijke consumptie.
Meer veldbonen en lupinen
Luzerne is, met een oppervlakte van circa 7500 hectare, veruit het belangrijkste gewas. Elf procent hiervan is biologisch. Hoewel het aantal bedrijven dat luzerne teelde met 55 steeg tot 1165, daalde het totale areaal met 1 procent. De oppervlakte veldbonen groeide in 2020 met 143 hectare naar 1.092 hectare. Ook het areaal niet-bittere lupinen nam toe: van 58 naar 100 hectare.
Minder Europese soja
De daling van het areaal sojabonen treedt op in de hele Europese Unie. In 2019 daalde de oppervlakte met 6,2 procent naar 896 duizend hectare en ook in 2018 werden al minder sojabonen gezaaid dan in het jaar ervoor. Met oppervlaktes van respectievelijk 173, 164 en 154 duizend hectare zijn Italië, Frankrijk en Roemenië de grootste producenten van soja in Europa. Ter vergelijking: in Brazilië – het belangrijkste soja producerende land in de wereld – wordt circa 35 miljoen hectare van het eiwitrijke gewas geteeld. De Verenigde Staten zijn met een oppervlakte van 31 miljoen hectare de op een na grootste speler.
Meer Brazilië, minder VS
In de eerste zes maanden van 2020 werd er in Nederland in totaal 2,4 miljard kilo sojabonen geïmporteerd. Dat is 14 procent meer dan in de eerste helft van 2019. Hierbij was ook een opvallende verschuiving te zien in de landen van herkomst. De import uit Brazilïe steeg met 40 procent, die uit de Verenigde Staten daalde met 19 procent. De verschuiving van de VS naar Brazilië is al een aantal jaren aan de gang.
Nederland grootste importeur
Nederland is de grootste importeur van sojabonen in de EU en de vierde in de wereld. Hiervan gaat circa een kwart rechtstreeks door naar het buitenland. Ook de producten die in Nederland uit soja worden gewonnen zijn voor een groot deel bestemd voor export. Daarnaast wordt ook veel sojaschroot geïmporteerd dat als wederuitvoer rechtstreeks doorgaat naar het buitenland. De belangrijkste bestemmingen zijn Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk.
REAGEER