dinsdag, 15 maart, 2022 Het voeren van vers gras, met name via weidegang, kan een emissiereductie opleveren van 10 tot 30 procent. Deze eerste onderzoeksresultaten geven veehouders volgens onderzoeker Cindy Klootwijk van Wageningen Livestock Research praktische handvatten om nu al te sturen op methaanuitstoot. Waslaag op gras‘De bestendigheid van het eiwit uit vers gras wijkt af van die van graskuil, maar ook de verteerbaarheid en de verhouding tussen energie en eiwit kunnen anders zijn’, zo verduidelijkt Klootwijk de eerste resultaten van het meerjarig onderzoeksproject Graslandbeheer voor minder methaan. ‘Het inkuilproces zorgt er verder voor dat het waslaagje van het gras verdwijnt. We denken dat die waslaag invloed heeft op de methaanvorming, maar dat willen we nog verder onderzoeken.’ Minder reductie bij stalvoerenIn het onderzoek bleek de emissiereductie bij stalvoeren lager te liggen dan bij weidegang. ‘Dat die reductie lager 10 tot 20 procent lager is dan bij weidegang, komt waarschijnlijk doordat bij stalvoeren het gras in een langer stadium is gemaaid. Bij weidegang kunnen koeien gras meer selecteren en moeten ze meer moeite doen om het gras te verzamelen. Ook dat heeft mogelijk invloed op de pensfermentatie’, aldus Klootwijk. Effect van weegbree op methaanKomend jaar gaan de onderzoekers ook kijken naar methaanemissies bij weidegang op een grasmengsel met weegbree. ‘Er zijn indicaties dat weegbree specifieke eigenschappen heeft om de methaanemissie te verlagen. Ook willen we kijken naar de emissie bij beperkt weiden. Uiteindelijk willen we in kaart brengen wat de gevolgen zijn voor het totale rantsoen. Wat is de totale jaarlijkse emissiereductie in een belangrijke tool als de KringloopWijzer? De eerste resultaten zijn duidelijk: vers gras en weidegang bieden perspectief om methaanemissie terug te dringen.’ Lees het volledige interview met Cindy Klootwijk in VeeteeltGRAS, dat deze week samen met Veeteelt in de brievenbus valt.
0 reacties
|
Minder methaan dankzij vers gras voeren
Het voeren van vers gras, met name via weidegang, kan een emissiereductie opleveren van 10 tot 30 procent.
Deze eerste onderzoeksresultaten geven veehouders volgens onderzoeker Cindy Klootwijk van Wageningen Livestock Research praktische handvatten om nu al te sturen op methaanuitstoot.
Waslaag op gras
‘De bestendigheid van het eiwit uit vers gras wijkt af van die van graskuil, maar ook de verteerbaarheid en de verhouding tussen energie en eiwit kunnen anders zijn’, zo verduidelijkt Klootwijk de eerste resultaten van het meerjarig onderzoeksproject Graslandbeheer voor minder methaan.
‘Het inkuilproces zorgt er verder voor dat het waslaagje van het gras verdwijnt. We denken dat die waslaag invloed heeft op de methaanvorming, maar dat willen we nog verder onderzoeken.’
Minder reductie bij stalvoeren
In het onderzoek bleek de emissiereductie bij stalvoeren lager te liggen dan bij weidegang. ‘Dat die reductie lager 10 tot 20 procent lager is dan bij weidegang, komt waarschijnlijk doordat bij stalvoeren het gras in een langer stadium is gemaaid. Bij weidegang kunnen koeien gras meer selecteren en moeten ze meer moeite doen om het gras te verzamelen. Ook dat heeft mogelijk invloed op de pensfermentatie’, aldus Klootwijk.
Effect van weegbree op methaan
Komend jaar gaan de onderzoekers ook kijken naar methaanemissies bij weidegang op een grasmengsel met weegbree.
‘Er zijn indicaties dat weegbree specifieke eigenschappen heeft om de methaanemissie te verlagen. Ook willen we kijken naar de emissie bij beperkt weiden. Uiteindelijk willen we in kaart brengen wat de gevolgen zijn voor het totale rantsoen. Wat is de totale jaarlijkse emissiereductie in een belangrijke tool als de KringloopWijzer? De eerste resultaten zijn duidelijk: vers gras en weidegang bieden perspectief om methaanemissie terug te dringen.’
Lees het volledige interview met Cindy Klootwijk in VeeteeltGRAS, dat deze week samen met Veeteelt in de brievenbus valt.
REAGEER