maandag, 21 februari, 2022 Minder kunstmest strooien vanwege de hoge kunstmestprijzen is verkeerde zuinigheid. Dat zeggen teeltadviseurs in de special bemesting in het februarinummer van Veeteelt. ‘Voldoende stikstof is een voorwaarde voor een hoge eiwitopbrengst. Komt dat eiwit niet via het gras in je rantsoen, dan moet je het aankopen. Vaak in de vorm van soja. Voor het gros van de bedrijven rendeert het al snel om meer eigen ruwvoer te oogsten en te benutten’, zegt teeltadviseur Mark de Beer. Bij de huidige sojaprijzen (grofweg 500 euro per ton) is de prijs van KAS pas te hoog als het meer kost dan 140 euro per 100 kilo, blijkt uit cijfers van Groeikracht. Mest verschuiven van mais- naar graslandMinder bemesten om op hoge kosten te besparen is ook volgens Wim Bussink, bodemdeskundige bij het Nutriënten Management Instituut, onverstandig. Voldoende eigen ruwvoer van goede kwaliteit moet de basis zijn. ‘Als je het wilt, overweeg dan om stikstof uit je dierlijke mest te verschuiven van mais- naar grasland. Mogelijk laat je dan enkele procenten maisopbrengst liggen, maar je schept ruimte voor 10 tot 15 kilo extra stikstof uit drijfmest op grasland. Dat valt te besparen op kunstmest.’ Meer over de hoge kunstmestprijzen en alternatieven om de voorjaarsbemesting in te vullen, vindt u in het februarinummer van Veeteelt.
0 reacties
|
Minder kunstmest om kosten te besparen is onverstandig
Minder kunstmest strooien vanwege de hoge kunstmestprijzen is verkeerde zuinigheid. Dat zeggen teeltadviseurs in de special bemesting in het februarinummer van Veeteelt.
‘Voldoende stikstof is een voorwaarde voor een hoge eiwitopbrengst. Komt dat eiwit niet via het gras in je rantsoen, dan moet je het aankopen. Vaak in de vorm van soja. Voor het gros van de bedrijven rendeert het al snel om meer eigen ruwvoer te oogsten en te benutten’, zegt teeltadviseur Mark de Beer.
Bij de huidige sojaprijzen (grofweg 500 euro per ton) is de prijs van KAS pas te hoog als het meer kost dan 140 euro per 100 kilo, blijkt uit cijfers van Groeikracht.
Mest verschuiven van mais- naar grasland
Minder bemesten om op hoge kosten te besparen is ook volgens Wim Bussink, bodemdeskundige bij het Nutriënten Management Instituut, onverstandig. Voldoende eigen ruwvoer van goede kwaliteit moet de basis zijn. ‘Als je het wilt, overweeg dan om stikstof uit je dierlijke mest te verschuiven van mais- naar grasland. Mogelijk laat je dan enkele procenten maisopbrengst liggen, maar je schept ruimte voor 10 tot 15 kilo extra stikstof uit drijfmest op grasland. Dat valt te besparen op kunstmest.’
Meer over de hoge kunstmestprijzen en alternatieven om de voorjaarsbemesting in te vullen, vindt u in het februarinummer van Veeteelt.
REAGEER