donderdag, 13 augustus, 2015 De fosforverlaging in krachtvoer van 4,5 gram naar 4,3 gram, die sinds 1 juli in Nederland is doorgevoerd, heeft geen negatieve gevolgen voor de koegezondheid. Tot die conclusie komt diergezondheidsonderzoeker Walter Grünberg, die voor de universiteit van Utrecht gekeken heeft naar de effecten van fosfortekort bij melkkoeien. Nederlandse rantsoenen bevatten genoeg fosforDe Nederlandse mengvoerindustrie hanteert sinds deze zomer lagere fosforgrenzen om daarmee bij te dragen aan de verlaging van het fosfaatoverschot in de melkveesector. Grünberg kent de verhalen van veehouders die stellen dat ze het lagere fosforgehalte merken aan de gezondheid, maar dat is volgens hem nagenoeg onmogelijk in Nederland. ‘Een lacterende koe kan normaal functioneren wanneer er minimaal 3,1 gram fosfor per kilogram voer in het totale rantsoen zit’, aldus Grünberg. ‘Via een rantsoen met een redelijk grasaandeel en een normale portie krachtvoer is het fosforgehalte in Nederland nog echt ruim voldoende.’ Fosfordip wel schadelijk voor spierfunctieVolgens onderzoek van Grünberg krijgen alle koeien wel in de periode rondom afkalven een tijdelijk tekort aan fosfor door een te lage voeropname. Dat kan wel gevolgen hebben.’Tijdens die fosfordip staat de immuniteit onder druk. Ook lijkt die tijdelijke fosfordip langdurig effect te hebben op de spierkracht. Mogelijk is de koe langer moe en blijft ze net wat vaker in de box liggen en vreet ze minder. Een bolus of een drank met extra fosfor rondom afkalven ingeven, kan in mijn ogen tijdelijk problemen helpen voorkomen.’ In het eerste augustusnummer van Veeteelt, dat vrijdag 14 augustus verschijnt, staat een uitgebreid artikel over het onderzoek van Grünberg.
0 reacties
|
Minder fosfor in voer geen gevolgen voor koegezondheid
De fosforverlaging in krachtvoer van 4,5 gram naar 4,3 gram, die sinds 1 juli in Nederland is doorgevoerd, heeft geen negatieve gevolgen voor de koegezondheid.
Tot die conclusie komt diergezondheidsonderzoeker Walter Grünberg, die voor de universiteit van Utrecht gekeken heeft naar de effecten van fosfortekort bij melkkoeien.
Nederlandse rantsoenen bevatten genoeg fosfor
De Nederlandse mengvoerindustrie hanteert sinds deze zomer lagere fosforgrenzen om daarmee bij te dragen aan de verlaging van het fosfaatoverschot in de melkveesector. Grünberg kent de verhalen van veehouders die stellen dat ze het lagere fosforgehalte merken aan de gezondheid, maar dat is volgens hem nagenoeg onmogelijk in Nederland. ‘Een lacterende koe kan normaal functioneren wanneer er minimaal 3,1 gram fosfor per kilogram voer in het totale rantsoen zit’, aldus Grünberg. ‘Via een rantsoen met een redelijk grasaandeel en een normale portie krachtvoer is het fosforgehalte in Nederland nog echt ruim voldoende.’
Fosfordip wel schadelijk voor spierfunctie
Volgens onderzoek van Grünberg krijgen alle koeien wel in de periode rondom afkalven een tijdelijk tekort aan fosfor door een te lage voeropname. Dat kan wel gevolgen hebben.’Tijdens die fosfordip staat de immuniteit onder druk. Ook lijkt die tijdelijke fosfordip langdurig effect te hebben op de spierkracht. Mogelijk is de koe langer moe en blijft ze net wat vaker in de box liggen en vreet ze minder. Een bolus of een drank met extra fosfor rondom afkalven ingeven, kan in mijn ogen tijdelijk problemen helpen voorkomen.’
In het eerste augustusnummer van Veeteelt, dat vrijdag 14 augustus verschijnt, staat een uitgebreid artikel over het onderzoek van Grünberg.
REAGEER