woensdag, 17 juni, 2020 Onderzoekers van de Universiteit Gent hebben nieuwe eiwitproducerende microben ontdekt. Deze bevatten tot 70 procent meer eiwitten dan sojabonen en leggen zowel CO2 als atmosferisch stikstof vast. Dat meldt Vilt op zijn website. De twee nieuwe microbiële stammen gebruiken voor het vastleggen van eiwit naast CO2 en atmosferische stikstof ook waterstof en zuurstof. ‘De microben hadden na droging van de biomassa een hoog eiwitgehalte en het juiste aminozuurprofiel’, geeft onderzoeker Xiaona Hu aan. Omdat ze 70 procent meer eiwit bevatten, kunnen ze mogelijk sojabonen vervangen. Geen impact op natuurHet was al bekend dat sommige micro-organismen zeer veel eiwitten produceren die kunnen worden gebruikt als voer of voeding. Hierbij zijn echter organische koolstof en stikstof uit fossiele grondstoffen nodig als groeimedium. De productie kent zo een stevige CO2-uitstoot. Om die reden richtten de onderzoekers hun vizier op een bacterie die hoogwaardig eiwit kan produceren zonder extra belasting op de natuur. Dat is dus gelukt met deze nieuwe microben die geen fossiele grondstoffen gebruiken. Waardevol voor voedselvoorziening‘De ontwikkelde methode voor identificatie en aanrijking van CO2 en stikstoffixerende bacteriën is veelbelovend’, stelt professor Nico Boon tegenover Vilt. ‘Het is bijzonder waardevol voor het behalen van de doelstellingen rond voedselzekerheid en klimaatopwarming, zoals is vastgelegd in de Green Deal van de Europese Commissie.’
1 reactie
|
Microben gevonden die driekwart meer eiwit bevatten dan soja
Onderzoekers van de Universiteit Gent hebben nieuwe eiwitproducerende microben ontdekt. Deze bevatten tot 70 procent meer eiwitten dan sojabonen en leggen zowel CO2 als atmosferisch stikstof vast. Dat meldt Vilt op zijn website.
De twee nieuwe microbiële stammen gebruiken voor het vastleggen van eiwit naast CO2 en atmosferische stikstof ook waterstof en zuurstof. ‘De microben hadden na droging van de biomassa een hoog eiwitgehalte en het juiste aminozuurprofiel’, geeft onderzoeker Xiaona Hu aan.
Omdat ze 70 procent meer eiwit bevatten, kunnen ze mogelijk sojabonen vervangen.
Geen impact op natuur
Het was al bekend dat sommige micro-organismen zeer veel eiwitten produceren die kunnen worden gebruikt als voer of voeding. Hierbij zijn echter organische koolstof en stikstof uit fossiele grondstoffen nodig als groeimedium. De productie kent zo een stevige CO2-uitstoot.
Om die reden richtten de onderzoekers hun vizier op een bacterie die hoogwaardig eiwit kan produceren zonder extra belasting op de natuur. Dat is dus gelukt met deze nieuwe microben die geen fossiele grondstoffen gebruiken.
Waardevol voor voedselvoorziening
‘De ontwikkelde methode voor identificatie en aanrijking van CO2 en stikstoffixerende bacteriën is veelbelovend’, stelt professor Nico Boon tegenover Vilt. ‘Het is bijzonder waardevol voor het behalen van de doelstellingen rond voedselzekerheid en klimaatopwarming, zoals is vastgelegd in de Green Deal van de Europese Commissie.’
Reacties
Geweldig nieuws van onze
REAGEER