Microben gevonden die driekwart meer eiwit bevatten dan soja


De niet-milieubelastende microben kunnen op termijn soja in voer en voedsel vervangen
woensdag, 17 juni, 2020

Onderzoekers van de Universiteit Gent hebben nieuwe eiwitproducerende microben ontdekt. Deze bevatten tot 70 procent meer eiwitten dan sojabonen en leggen zowel CO2 als atmosferisch stikstof vast. Dat meldt Vilt op zijn website.

De twee nieuwe microbiële stammen gebruiken voor het vastleggen van eiwit naast CO2 en atmosferische stikstof ook waterstof en zuurstof. ‘De microben hadden na droging van de biomassa een hoog eiwitgehalte en het juiste aminozuurprofiel’, geeft onderzoeker Xiaona Hu aan.

Omdat ze 70 procent meer eiwit bevatten, kunnen ze mogelijk sojabonen vervangen.

Geen impact op natuur

Het was al bekend dat sommige micro-organismen zeer veel eiwitten produceren die kunnen worden gebruikt als voer of voeding. Hierbij zijn echter organische koolstof en stikstof uit fossiele grondstoffen nodig als groeimedium. De productie kent zo een stevige CO2-uitstoot. 

Om die reden richtten de onderzoekers hun vizier op een bacterie die hoogwaardig eiwit kan produceren zonder extra belasting op de natuur. Dat is dus gelukt met deze nieuwe microben die geen fossiele grondstoffen gebruiken.

Waardevol voor voedselvoorziening

‘De ontwikkelde methode voor identificatie en aanrijking van CO2 en stikstoffixerende bacteriën is veelbelovend’, stelt professor Nico Boon tegenover Vilt. ‘Het is bijzonder waardevol voor het behalen van de doelstellingen rond voedselzekerheid en klimaatopwarming, zoals is vastgelegd in de Green Deal van de Europese Commissie.’



De niet-milieubelastende microben kunnen op termijn soja in voer en voedsel vervangen
woensdag, 17 juni, 2020

Onderzoekers van de Universiteit Gent hebben nieuwe eiwitproducerende microben ontdekt. Deze bevatten tot 70 procent meer eiwitten dan sojabonen en leggen zowel CO2 als atmosferisch stikstof vast. Dat meldt Vilt op zijn website.

De twee nieuwe microbiële stammen gebruiken voor het vastleggen van eiwit naast CO2 en atmosferische stikstof ook waterstof en zuurstof. ‘De microben hadden na droging van de biomassa een hoog eiwitgehalte en het juiste aminozuurprofiel’, geeft onderzoeker Xiaona Hu aan.

Omdat ze 70 procent meer eiwit bevatten, kunnen ze mogelijk sojabonen vervangen.

Geen impact op natuur

Het was al bekend dat sommige micro-organismen zeer veel eiwitten produceren die kunnen worden gebruikt als voer of voeding. Hierbij zijn echter organische koolstof en stikstof uit fossiele grondstoffen nodig als groeimedium. De productie kent zo een stevige CO2-uitstoot. 

Om die reden richtten de onderzoekers hun vizier op een bacterie die hoogwaardig eiwit kan produceren zonder extra belasting op de natuur. Dat is dus gelukt met deze nieuwe microben die geen fossiele grondstoffen gebruiken.

Waardevol voor voedselvoorziening

‘De ontwikkelde methode voor identificatie en aanrijking van CO2 en stikstoffixerende bacteriën is veelbelovend’, stelt professor Nico Boon tegenover Vilt. ‘Het is bijzonder waardevol voor het behalen van de doelstellingen rond voedselzekerheid en klimaatopwarming, zoals is vastgelegd in de Green Deal van de Europese Commissie.’



Reacties

Geweldig nieuws van onze zuiderburen. Dit kan een oplossing zijn voor de klimaat- en stikstofproblemen. Als de Politiek in Nederland en de EU nu eens het geduld heeft om dit te laten uitontwikkelen, dan is er geen reden tot krimp van de veehouderij meer. Als deze toch door de politiek zal worden beoogd, weet ik zeker dat we dit als boerensector niet over ons heen zullen laten komen. Wat overblijft zijn de echte milieuvervuilers, die invloed hebben op het milieu. De landbouw kan dan zelfs positief op klimaat en stikstofuitstoot scoren en zodoende het probleem dat door o.a. verkeer en luchtvaart wordt veroorzaakt verminderen.

REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.