donderdag, 15 maart, 2018 Het op grote schaal meten van de methaanemissie van melkkoeien is in melk het gemakkelijkst te realiseren met infraroodlicht. Onderzoekers van Wageningen UR en Qlip concluderen dit op basis van een onderzoek naar manieren om methaanemissie in melk te meten. De onderzoekers vergeleken het meten van vetzuren in de melk met het meten via infraroodspectra. Via het melkvetzuurprofiel kan methaanemissie nauwkeuriger geschat worden. Meten met behulp van infraroodspectra is in de praktijk echter gemakkelijker te realiseren. Onderzoek in respiratiekamersVoor het onderzoek zijn de methaanemissies van 218 lacterende holstein-friesianmelkkoeien gemeten in klimaatgecontroleerde respiratiekamers en zijn melkmonsters verzameld. De koeien kregen 30 verschillende rantsoenen, variërend in ruwvoersamenstelling (bijvoorbeeld vers gras, graskuil, snijmais) en kwaliteit (bijvoorbeeld oogstmoment en bemestingsniveau). Herhaalde waarnemingen mogelijkDe techniek van het meten met infraroodlicht wordt al routinematig gebruikt voor de bepaling van vet-, eiwit- en lactosegehalten in melk voor de mpr. Daardoor is het gebruik van infraroodspectra relatief eenvoudig en goedkoop toe te passen in de praktijk en is het gemakkelijk om herhaalde waarnemingen van dezelfde melkkoe te maken. Dat kan weer resulteren in een betere schatting van de methaanemissie. Als de infraroodtechniek verder wordt uitgewerkt, kan deze dus mogelijk een waardevolle indicator zijn voor de methaanemissie van melkkoeien, stellen de onderzoekers.
0 reacties
|
Methaanemissie in melk gemakkelijkst te meten met infrarood
Het op grote schaal meten van de methaanemissie van melkkoeien is in melk het gemakkelijkst te realiseren met infraroodlicht.
Onderzoekers van Wageningen UR en Qlip concluderen dit op basis van een onderzoek naar manieren om methaanemissie in melk te meten.
De onderzoekers vergeleken het meten van vetzuren in de melk met het meten via infraroodspectra. Via het melkvetzuurprofiel kan methaanemissie nauwkeuriger geschat worden. Meten met behulp van infraroodspectra is in de praktijk echter gemakkelijker te realiseren.
Onderzoek in respiratiekamers
Voor het onderzoek zijn de methaanemissies van 218 lacterende holstein-friesianmelkkoeien gemeten in klimaatgecontroleerde respiratiekamers en zijn melkmonsters verzameld.
De koeien kregen 30 verschillende rantsoenen, variërend in ruwvoersamenstelling (bijvoorbeeld vers gras, graskuil, snijmais) en kwaliteit (bijvoorbeeld oogstmoment en bemestingsniveau).
Herhaalde waarnemingen mogelijk
De techniek van het meten met infraroodlicht wordt al routinematig gebruikt voor de bepaling van vet-, eiwit- en lactosegehalten in melk voor de mpr. Daardoor is het gebruik van infraroodspectra relatief eenvoudig en goedkoop toe te passen in de praktijk en is het gemakkelijk om herhaalde waarnemingen van dezelfde melkkoe te maken. Dat kan weer resulteren in een betere schatting van de methaanemissie.
Als de infraroodtechniek verder wordt uitgewerkt, kan deze dus mogelijk een waardevolle indicator zijn voor de methaanemissie van melkkoeien, stellen de onderzoekers.
REAGEER