‘Melk produceren uit gras kost nog vijf tot zeven jaar’


De plantaardige melk moet niet van echte koemelk te onderscheiden zijn
zaterdag, 2 januari, 2021

Binnen vijf tot zeven jaar is het mogelijk om melk uit gras te maken zonder tussenkomst van een koe. Dat is de stellige overtuiging van Jaap Korteweg, oprichter van De Vegetarische Slager.

In een laboratorium in het Belgische Gent werkt Korteweg samen met een team van twintig specialisten onder de naam Those Vegan Cowboys aan deze uitvinding. ‘De sleutel is om caseïne, het dierlijke eiwit dat in melk voorkomt, zo goed mogelijk na te bootsen. Het is een kwestie van tijd en geld’, zo vertelt Korteweg in Agrarisch Magazine dat verschijnt in Noord-Nederland.

Niet van koemelk te onderscheiden

‘In 2050 is 80 procent van het vlees en de zuivel plantaardig’, zo voorspelt Korteweg. ‘Het vlees is dan beter, lekkerder en goedkoper dan het dierlijke vlees zoals wij dat nu kennen. En de door machines gemaakte lekkere, verse melk is door het ingenieuze proces niet van echte koemelk is te onderscheiden.’

Korteweg werd vijftien jaar geleden voor gek versleten toen hij vegetarisch vlees ging maken. Onder de naam De Vegetarische Slager bouwde hij in amper tien jaar tijd een bedrijf van formaat op. In 2018 verkocht hij het voor vele miljoenen aan levensmiddelenreus Unilever. De producten van De Vegatarische slager worden inmiddels verkocht in 42 landen en het bedrijf laat jaarlijks imponerende groeicijfers zien.

Beloning van 2,5 miljoen

Korteweg kiest niet voor melkvervangers uit haver, soja, kokos of amandelen, maar echte melk zoals koeien dat maken van gras. ‘Je kunt ons proces vergelijken met de spijsvertering en melkproductie in een koe. Wij vervangen de koe door micro-organismen, waarna fermentatie plaatsvindt en gras in melk wordt omgezet.’

Het team laat de ontwikkeling zeker niet op zijn beloop, want het heeft een beloning van 2,5 miljoen euro uitgeloofd voor degene die het lukt om de ontwikkeling te versnellen. In de tussentijd wordt op basis van bestaande plantaardige ingrediënten al aan een kaasvervanger gewerkt. Dat heeft door de recente samenwerking met het familiekaasbedrijf Westland uit Huizen een versnelling gekregen. De partijen willen in de zomer van 2021 een plantaardige smeerkaas op de markt brengen.


4 reacties

De plantaardige melk moet niet van echte koemelk te onderscheiden zijn
zaterdag, 2 januari, 2021

Binnen vijf tot zeven jaar is het mogelijk om melk uit gras te maken zonder tussenkomst van een koe. Dat is de stellige overtuiging van Jaap Korteweg, oprichter van De Vegetarische Slager.

In een laboratorium in het Belgische Gent werkt Korteweg samen met een team van twintig specialisten onder de naam Those Vegan Cowboys aan deze uitvinding. ‘De sleutel is om caseïne, het dierlijke eiwit dat in melk voorkomt, zo goed mogelijk na te bootsen. Het is een kwestie van tijd en geld’, zo vertelt Korteweg in Agrarisch Magazine dat verschijnt in Noord-Nederland.

Niet van koemelk te onderscheiden

‘In 2050 is 80 procent van het vlees en de zuivel plantaardig’, zo voorspelt Korteweg. ‘Het vlees is dan beter, lekkerder en goedkoper dan het dierlijke vlees zoals wij dat nu kennen. En de door machines gemaakte lekkere, verse melk is door het ingenieuze proces niet van echte koemelk is te onderscheiden.’

Korteweg werd vijftien jaar geleden voor gek versleten toen hij vegetarisch vlees ging maken. Onder de naam De Vegetarische Slager bouwde hij in amper tien jaar tijd een bedrijf van formaat op. In 2018 verkocht hij het voor vele miljoenen aan levensmiddelenreus Unilever. De producten van De Vegatarische slager worden inmiddels verkocht in 42 landen en het bedrijf laat jaarlijks imponerende groeicijfers zien.

Beloning van 2,5 miljoen

Korteweg kiest niet voor melkvervangers uit haver, soja, kokos of amandelen, maar echte melk zoals koeien dat maken van gras. ‘Je kunt ons proces vergelijken met de spijsvertering en melkproductie in een koe. Wij vervangen de koe door micro-organismen, waarna fermentatie plaatsvindt en gras in melk wordt omgezet.’

Het team laat de ontwikkeling zeker niet op zijn beloop, want het heeft een beloning van 2,5 miljoen euro uitgeloofd voor degene die het lukt om de ontwikkeling te versnellen. In de tussentijd wordt op basis van bestaande plantaardige ingrediënten al aan een kaasvervanger gewerkt. Dat heeft door de recente samenwerking met het familiekaasbedrijf Westland uit Huizen een versnelling gekregen. De partijen willen in de zomer van 2021 een plantaardige smeerkaas op de markt brengen.

4 reacties


Reacties

Er bestaat geen patent op koemelk of vlees. Iedereen mag dat produceren en consumeren. Als er volledige concurrentie is zijn de marges klein, als er veel marges zijn is er geen concurrentie. Welnu, die miljardairs zoals gates en suckerberg weten daarvan te profiteren en hebben een nieuw plan. Ze laten ngo’s de veehouderij kapot maken en komen dan met het nieuwe melk en vlees. Natuurlijk mét patent dus een vraagprijs die zo hoog is als ze willen. Alle wereldburgers zijn zo afhankelijk van twee mensen! Oo hadden we die veeboeren nog maar.

REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.