zaterdag, 2 januari, 2021 Binnen vijf tot zeven jaar is het mogelijk om melk uit gras te maken zonder tussenkomst van een koe. Dat is de stellige overtuiging van Jaap Korteweg, oprichter van De Vegetarische Slager. In een laboratorium in het Belgische Gent werkt Korteweg samen met een team van twintig specialisten onder de naam Those Vegan Cowboys aan deze uitvinding. ‘De sleutel is om caseïne, het dierlijke eiwit dat in melk voorkomt, zo goed mogelijk na te bootsen. Het is een kwestie van tijd en geld’, zo vertelt Korteweg in Agrarisch Magazine dat verschijnt in Noord-Nederland. Niet van koemelk te onderscheiden‘In 2050 is 80 procent van het vlees en de zuivel plantaardig’, zo voorspelt Korteweg. ‘Het vlees is dan beter, lekkerder en goedkoper dan het dierlijke vlees zoals wij dat nu kennen. En de door machines gemaakte lekkere, verse melk is door het ingenieuze proces niet van echte koemelk is te onderscheiden.’ Korteweg werd vijftien jaar geleden voor gek versleten toen hij vegetarisch vlees ging maken. Onder de naam De Vegetarische Slager bouwde hij in amper tien jaar tijd een bedrijf van formaat op. In 2018 verkocht hij het voor vele miljoenen aan levensmiddelenreus Unilever. De producten van De Vegatarische slager worden inmiddels verkocht in 42 landen en het bedrijf laat jaarlijks imponerende groeicijfers zien. Beloning van 2,5 miljoenKorteweg kiest niet voor melkvervangers uit haver, soja, kokos of amandelen, maar echte melk zoals koeien dat maken van gras. ‘Je kunt ons proces vergelijken met de spijsvertering en melkproductie in een koe. Wij vervangen de koe door micro-organismen, waarna fermentatie plaatsvindt en gras in melk wordt omgezet.’ Het team laat de ontwikkeling zeker niet op zijn beloop, want het heeft een beloning van 2,5 miljoen euro uitgeloofd voor degene die het lukt om de ontwikkeling te versnellen. In de tussentijd wordt op basis van bestaande plantaardige ingrediënten al aan een kaasvervanger gewerkt. Dat heeft door de recente samenwerking met het familiekaasbedrijf Westland uit Huizen een versnelling gekregen. De partijen willen in de zomer van 2021 een plantaardige smeerkaas op de markt brengen.
3 reacties
|
‘Melk produceren uit gras kost nog vijf tot zeven jaar’
Binnen vijf tot zeven jaar is het mogelijk om melk uit gras te maken zonder tussenkomst van een koe. Dat is de stellige overtuiging van Jaap Korteweg, oprichter van De Vegetarische Slager.
In een laboratorium in het Belgische Gent werkt Korteweg samen met een team van twintig specialisten onder de naam Those Vegan Cowboys aan deze uitvinding. ‘De sleutel is om caseïne, het dierlijke eiwit dat in melk voorkomt, zo goed mogelijk na te bootsen. Het is een kwestie van tijd en geld’, zo vertelt Korteweg in Agrarisch Magazine dat verschijnt in Noord-Nederland.
Niet van koemelk te onderscheiden
‘In 2050 is 80 procent van het vlees en de zuivel plantaardig’, zo voorspelt Korteweg. ‘Het vlees is dan beter, lekkerder en goedkoper dan het dierlijke vlees zoals wij dat nu kennen. En de door machines gemaakte lekkere, verse melk is door het ingenieuze proces niet van echte koemelk is te onderscheiden.’
Korteweg werd vijftien jaar geleden voor gek versleten toen hij vegetarisch vlees ging maken. Onder de naam De Vegetarische Slager bouwde hij in amper tien jaar tijd een bedrijf van formaat op. In 2018 verkocht hij het voor vele miljoenen aan levensmiddelenreus Unilever. De producten van De Vegatarische slager worden inmiddels verkocht in 42 landen en het bedrijf laat jaarlijks imponerende groeicijfers zien.
Beloning van 2,5 miljoen
Korteweg kiest niet voor melkvervangers uit haver, soja, kokos of amandelen, maar echte melk zoals koeien dat maken van gras. ‘Je kunt ons proces vergelijken met de spijsvertering en melkproductie in een koe. Wij vervangen de koe door micro-organismen, waarna fermentatie plaatsvindt en gras in melk wordt omgezet.’
Het team laat de ontwikkeling zeker niet op zijn beloop, want het heeft een beloning van 2,5 miljoen euro uitgeloofd voor degene die het lukt om de ontwikkeling te versnellen. In de tussentijd wordt op basis van bestaande plantaardige ingrediënten al aan een kaasvervanger gewerkt. Dat heeft door de recente samenwerking met het familiekaasbedrijf Westland uit Huizen een versnelling gekregen. De partijen willen in de zomer van 2021 een plantaardige smeerkaas op de markt brengen.
Reacties
Dat worden lege weilanden en
Er bestaat geen patent op
Het wordt een begrip.
REAGEER