dinsdag, 26 januari, 2021 Zowel nieuw ingezaaid als bestaand grasland heeft steeds meer te maken met uitval, constateren specialisten van ForFarmers. Aaltjes en schimmels in de bodem zouden de reden daarvoor kunnen zijn. ‘Al een paar jaar zien we dat nieuw ingezaaid gras na een poosje is verdwenen. Ook bij bestaand grasland ontstaan zonder goede verklaring holle plekken’, vertelt Jos Westerhof, marketingmanager ruwvoer van ForFarmers. Veel aaltjes en schimmelsNa deze constatering besloot ForFarmers een klein onderzoek te doen naar de achterliggende reden van de uitval. Hiervoor zijn op vier percelen in het oosten van het land grondmonsters genomen, op zowel plaatsen waar uitval is gevonden als op plaatsen waar het gras goed groeit. ‘In de grondmonsters vonden de onderzoekers geen verschillen in bemesting en aanwezige insecten, dus daar ligt de oorzaak niet. Maar het viel wel op dat op de plaatsen waar uitval was, veel aaltjes en schimmels werden aangetroffen’, aldus Bob Keurentjes, innovatiemanager ruwvoerteelt bij ForFarmers. Goed groeiende plant belangrijkGezien de kleinschaligheid van het onderzoek willen Keurentjes en Westerhof nog niet een direct verband claimen, maar toch delen ze deze bevinding al. ‘Gras inzaaien is erg kostbaar, dus het is wel van belang dat het gras goed opkomt’, vertelt Westerhof. ‘Het is daarom belangrijk om onder goede omstandigheden te zaaien en op tijd te bemesten. Niet alleen omdat het gras dan beter opkomt, maar ook omdat een groeiende plant minder last heeft van schimmels en aaltjes.’ Intussen wordt dit jaar ook gewerkt aan een groter onderzoek naar de verklaring voor de kale plekken. Minimaal twee spruitenVeehouders met veel kale plekken in het gras wordt geadviseerd het perceel goed te beoordelen. ‘Als er minimaal twee spruiten per 10 cm2 over zijn, dan zijn er voldoende levende spruiten over voor herstel. Is dit niet het geval, ga dan zo vroeg mogelijk in het voorjaar, zodra de draagkracht het toelaat, doorzaaien’, zegt Keurentjes. Indien de grond daarna niet voldoende is aangedrukt, adviseert hij om de grond te rollen. Tot slot adviseert ForFarmers begin februari een kleine kunstmestgift van ongeveer 100 kg KAS per hectare te geven.
1 reactie
|
Meer kale plekken in grasland door aaltjes en schimmels
Zowel nieuw ingezaaid als bestaand grasland heeft steeds meer te maken met uitval, constateren specialisten van ForFarmers. Aaltjes en schimmels in de bodem zouden de reden daarvoor kunnen zijn.
‘Al een paar jaar zien we dat nieuw ingezaaid gras na een poosje is verdwenen. Ook bij bestaand grasland ontstaan zonder goede verklaring holle plekken’, vertelt Jos Westerhof, marketingmanager ruwvoer van ForFarmers.
Veel aaltjes en schimmels
Na deze constatering besloot ForFarmers een klein onderzoek te doen naar de achterliggende reden van de uitval. Hiervoor zijn op vier percelen in het oosten van het land grondmonsters genomen, op zowel plaatsen waar uitval is gevonden als op plaatsen waar het gras goed groeit. ‘In de grondmonsters vonden de onderzoekers geen verschillen in bemesting en aanwezige insecten, dus daar ligt de oorzaak niet. Maar het viel wel op dat op de plaatsen waar uitval was, veel aaltjes en schimmels werden aangetroffen’, aldus Bob Keurentjes, innovatiemanager ruwvoerteelt bij ForFarmers.
Goed groeiende plant belangrijk
Gezien de kleinschaligheid van het onderzoek willen Keurentjes en Westerhof nog niet een direct verband claimen, maar toch delen ze deze bevinding al. ‘Gras inzaaien is erg kostbaar, dus het is wel van belang dat het gras goed opkomt’, vertelt Westerhof. ‘Het is daarom belangrijk om onder goede omstandigheden te zaaien en op tijd te bemesten. Niet alleen omdat het gras dan beter opkomt, maar ook omdat een groeiende plant minder last heeft van schimmels en aaltjes.’ Intussen wordt dit jaar ook gewerkt aan een groter onderzoek naar de verklaring voor de kale plekken.
Minimaal twee spruiten
Veehouders met veel kale plekken in het gras wordt geadviseerd het perceel goed te beoordelen. ‘Als er minimaal twee spruiten per 10 cm2 over zijn, dan zijn er voldoende levende spruiten over voor herstel. Is dit niet het geval, ga dan zo vroeg mogelijk in het voorjaar, zodra de draagkracht het toelaat, doorzaaien’, zegt Keurentjes. Indien de grond daarna niet voldoende is aangedrukt, adviseert hij om de grond te rollen. Tot slot adviseert ForFarmers begin februari een kleine kunstmestgift van ongeveer 100 kg KAS per hectare te geven.
Reacties
Wat doe ik tegen aaltjes
REAGEER