vrijdag, 22 april, 2016 Binnen het bouwplan een deel mais vervangen door gras is een gemakkelijke optie om een hogere fosfaatplaatsingsruimte te creëren. Op gras mag namelijk forfaitair 95 kilo fosfaat worden geplaatst, tegen 65 kilo op een hectare mais. Dat stelt Koos Verloop namens het Ruwvoer Platform op de website van Verantwoorde Veehouderij. Melkveebedrijven die willen uitbreiden moeten binnen de nieuwe Melkveewet aan kunnen tonen dat ze de extra fosfaatproductie deels op het eigen land kunnen plaatsen. Extra grond wordt daarmee een voorwaarde voor groei, tenzij veehouders op een andere manier tot een hogere plaatsingsruimte kunnen komen. Mais vervangen door gras is daarbij dus een optie. Meer melk per kg fosfaatDe keuze voor meer gras brengt volgens het Ruwvoer Platform echter wel een nieuwe uitdaging met zich mee. Een maisrijk rantsoen levert in het algemeen namelijk meer melk per kilogram fosfaat op dan een grasrijk rantsoen. Uit een recente analyse van Countus Accountants en Adviseurs in VeeteeltGRAS Extra blijkt de 25 procent beste bedrijven met een grasrijk rantsoen toch vergelijkbare kilo’s melk per kilo fosfaat te realiseren als een gemiddeld maisbedrijf. Ook het kunnen werken met een bedrijfsspecifieke gebruiksnorm (BEP) kan de plaatsingsruimte vergroten.
0 reacties
|
Meer gras is goedkope extra fosfaatruimte
Binnen het bouwplan een deel mais vervangen door gras is een gemakkelijke optie om een hogere fosfaatplaatsingsruimte te creëren. Op gras mag namelijk forfaitair 95 kilo fosfaat worden geplaatst, tegen 65 kilo op een hectare mais. Dat stelt Koos Verloop namens het Ruwvoer Platform op de website van Verantwoorde Veehouderij.
Melkveebedrijven die willen uitbreiden moeten binnen de nieuwe Melkveewet aan kunnen tonen dat ze de extra fosfaatproductie deels op het eigen land kunnen plaatsen. Extra grond wordt daarmee een voorwaarde voor groei, tenzij veehouders op een andere manier tot een hogere plaatsingsruimte kunnen komen. Mais vervangen door gras is daarbij dus een optie.
Meer melk per kg fosfaat
De keuze voor meer gras brengt volgens het Ruwvoer Platform echter wel een nieuwe uitdaging met zich mee. Een maisrijk rantsoen levert in het algemeen namelijk meer melk per kilogram fosfaat op dan een grasrijk rantsoen. Uit een recente analyse van Countus Accountants en Adviseurs in VeeteeltGRAS Extra blijkt de 25 procent beste bedrijven met een grasrijk rantsoen toch vergelijkbare kilo’s melk per kilo fosfaat te realiseren als een gemiddeld maisbedrijf. Ook het kunnen werken met een bedrijfsspecifieke gebruiksnorm (BEP) kan de plaatsingsruimte vergroten.
REAGEER