woensdag, 15 augustus, 2018 Behalve op noodrijpe percelen is de maisoogst in Nederland dichterbij dan gedacht. Dat stelt Jos Groot Koerkamp van Limagrain. Over tien tot veertien dagen kan de gemiddelde mais de kuil in. ‘We zien dat op gemiddelde maispercelen de kolf heel hard doorrijpt. De drogestofpercentages liggen nu al tegen de dertig procent.’ Jos Groot Koerkamp spreekt van een uitzonderlijk vroege maisoogst. ‘De eerste proefvelden worden deze week al geoogst. Het oogsttijdstip valt ruim een maand eerder dan in een normaal jaar. Over tien tot veertien dagen zijn we de normale maispercelen aan het oogsten.’ Hogere kolfopbrengstenDe regen van de afgelopen dagen komt ook de mais ten goede. Jos Groot Koerkamp heeft het over variabele opbrengsten met vooral op de zandgronden duidelijk lagere opbrengsten. ‘Het kolfaandeel is hoger dan normaal. We zien dus hogere kolfopbrengsten en een hoger zetmeelpercentage. De hoeveelheid mais per hectare ligt wat lager dan andere jaren, maar de kwaliteit is er wel.’ Groot Koerkamp raadt veehouders aan om de maispercelen nu al goed in de gaten te houden. Wie het afrijpen van de mais precies wil volgen om het juiste oogstmoment uit te kiezen, kan daarvoor een beroep doen op de MaisManager-app, die Veeteelt samen met Limagrain ontwikkelde.
0 reacties
|
Maisoogst over tien tot veertien dagen op gang
Behalve op noodrijpe percelen is de maisoogst in Nederland dichterbij dan gedacht. Dat stelt Jos Groot Koerkamp van Limagrain. Over tien tot veertien dagen kan de gemiddelde mais de kuil in.
‘We zien dat op gemiddelde maispercelen de kolf heel hard doorrijpt. De drogestofpercentages liggen nu al tegen de dertig procent.’ Jos Groot Koerkamp spreekt van een uitzonderlijk vroege maisoogst. ‘De eerste proefvelden worden deze week al geoogst. Het oogsttijdstip valt ruim een maand eerder dan in een normaal jaar. Over tien tot veertien dagen zijn we de normale maispercelen aan het oogsten.’
Hogere kolfopbrengsten
De regen van de afgelopen dagen komt ook de mais ten goede. Jos Groot Koerkamp heeft het over variabele opbrengsten met vooral op de zandgronden duidelijk lagere opbrengsten. ‘Het kolfaandeel is hoger dan normaal. We zien dus hogere kolfopbrengsten en een hoger zetmeelpercentage. De hoeveelheid mais per hectare ligt wat lager dan andere jaren, maar de kwaliteit is er wel.’
Groot Koerkamp raadt veehouders aan om de maispercelen nu al goed in de gaten te houden. Wie het afrijpen van de mais precies wil volgen om het juiste oogstmoment uit te kiezen, kan daarvoor een beroep doen op de MaisManager-app, die Veeteelt samen met Limagrain ontwikkelde.
REAGEER