vrijdag, 4 september, 2020 De drogestofwaarden van de meegebrachte mais door de deelnemers van de MaisChallenge 2020 bevestigden de eerste signalen: de maisoogst van 2020 start zeer vroeg. ‘De verschillen tussen Noord- en Zuid-Nederland zijn groot, maar zeker de percelen die vroeg zijn gezaaid, zijn nagenoeg oogstrijp’, zo vertelde Jos Groot Koerkamp, commercieel manager bij Limagrain. Elke drie dagen 1 procent droge stof erbijZaadveredelingsbedrijf Limagrain organiseerde een ‘masterclass’ mais telen in Lochem waar de 45 deelnemende veehouders en de tien scholenteams van de MaisChallenge maisplanten konden meenemen. De maisplanten werden onderzocht op kwaliteit en drogestof. Het drogestofgehalte varieerde van ruim twintig tot 33 à 34 procent droge stof. ‘Het ideale oogstmoment ligt tussen de 36 en 38 procent droge stof. Bij de huidige weersomstandigheden stijgt het drogestofpercentage elke drie dagen met ongeveer 1 procent.’ Groot Koerkamp wees nog op de maismanager-app, de applicatie waarmee je gemakkelijk het drogestofpercentage van de mais kunt inschatten. ‘Het is in elk geval duidelijk dat dit jaar veel mais ruim voor 1 oktober gehakseld zal zijn’, zo rekende Groot Koerkamp de aanwezigen voor. ‘Dat zorgt ervoor dat er ruim voldoende tijd is om op zandgronden het verplichte vanggewas te zaaien.’ Minder onder- en bijzaai van vanggewasAfgelopen jaar vond er op de zandgronden veel minder onder- en bijzaai van het vanggewas plaats, omdat dat vorig jaar voor veel teleurstellingen zorgde. Daardoor zal er veel meer nazaai plaatsvinden dit jaar. ‘Het vanggewas is bedoeld om nitraatuitspoeling te voorkomen’, zo verduidelijkte Jan Roothaert, productmanager bij Limagrain. ‘Ik snap dat boeren met een tekort aan ruwvoer zo’n vanggewas als gras graag willen maaien en inkuilen, maar ik zag dit jaar dat dat wel voor teleurstellingen zorgde. De mais werd daardoor te laat gezaaid en profiteerde niet optimaal van de mineralisatie van de zode. Het gras heeft ook twintig tot dertig millimeter water onttrokken aan de bodem. En juist voldoende water maakt dit jaar het verschil bij het wel of niet slagen van de mais.’ Nachtvorst van min zeven graden half meiVolgens Roodhaert was de maisteelt dit jaar als gevolg van de weersomstandigheden extreem. ‘Ik heb nog niet eerder meegemaakt dat in sommige regio’s mais voor de opkomst al beregend moest worden.’ Ook de nachtvorst tot min zeven graden op 15 mei deed de mais geen goed. ‘Toch staat de mais er gemiddeld goed voor, al zijn de regionale verschillen groot’, aldus Roodhaert. Limagrain organiseert samen met het NAJK voor de vijfde keer de MaisChallenge. 45 jonge veehouders en tien scholenteams kregen twee hectare maiszaad van Limagrain en ze werden gedurende het groeiseizoen gevolgd en beoordeeld op hun werkwijze. Ook het in- en uitkuilproces wordt nog beoordeeld. In februari 2021 volgt het eindoordeel en wordt er een winnaar bekendgemaakt.
0 reacties
|
MaisChallenge 2020: zeer vroege maisoogst verwacht
De drogestofwaarden van de meegebrachte mais door de deelnemers van de MaisChallenge 2020 bevestigden de eerste signalen: de maisoogst van 2020 start zeer vroeg.
‘De verschillen tussen Noord- en Zuid-Nederland zijn groot, maar zeker de percelen die vroeg zijn gezaaid, zijn nagenoeg oogstrijp’, zo vertelde Jos Groot Koerkamp, commercieel manager bij Limagrain.
Elke drie dagen 1 procent droge stof erbij
Zaadveredelingsbedrijf Limagrain organiseerde een ‘masterclass’ mais telen in Lochem waar de 45 deelnemende veehouders en de tien scholenteams van de MaisChallenge maisplanten konden meenemen. De maisplanten werden onderzocht op kwaliteit en drogestof. Het drogestofgehalte varieerde van ruim twintig tot 33 à 34 procent droge stof. ‘Het ideale oogstmoment ligt tussen de 36 en 38 procent droge stof. Bij de huidige weersomstandigheden stijgt het drogestofpercentage elke drie dagen met ongeveer 1 procent.’
Groot Koerkamp wees nog op de maismanager-app, de applicatie waarmee je gemakkelijk het drogestofpercentage van de mais kunt inschatten. ‘Het is in elk geval duidelijk dat dit jaar veel mais ruim voor 1 oktober gehakseld zal zijn’, zo rekende Groot Koerkamp de aanwezigen voor. ‘Dat zorgt ervoor dat er ruim voldoende tijd is om op zandgronden het verplichte vanggewas te zaaien.’
Minder onder- en bijzaai van vanggewas
Afgelopen jaar vond er op de zandgronden veel minder onder- en bijzaai van het vanggewas plaats, omdat dat vorig jaar voor veel teleurstellingen zorgde. Daardoor zal er veel meer nazaai plaatsvinden dit jaar. ‘Het vanggewas is bedoeld om nitraatuitspoeling te voorkomen’, zo verduidelijkte Jan Roothaert, productmanager bij Limagrain. ‘Ik snap dat boeren met een tekort aan ruwvoer zo’n vanggewas als gras graag willen maaien en inkuilen, maar ik zag dit jaar dat dat wel voor teleurstellingen zorgde. De mais werd daardoor te laat gezaaid en profiteerde niet optimaal van de mineralisatie van de zode. Het gras heeft ook twintig tot dertig millimeter water onttrokken aan de bodem. En juist voldoende water maakt dit jaar het verschil bij het wel of niet slagen van de mais.’
Nachtvorst van min zeven graden half mei
Volgens Roodhaert was de maisteelt dit jaar als gevolg van de weersomstandigheden extreem. ‘Ik heb nog niet eerder meegemaakt dat in sommige regio’s mais voor de opkomst al beregend moest worden.’ Ook de nachtvorst tot min zeven graden op 15 mei deed de mais geen goed. ‘Toch staat de mais er gemiddeld goed voor, al zijn de regionale verschillen groot’, aldus Roodhaert.
Limagrain organiseert samen met het NAJK voor de vijfde keer de MaisChallenge. 45 jonge veehouders en tien scholenteams kregen twee hectare maiszaad van Limagrain en ze werden gedurende het groeiseizoen gevolgd en beoordeeld op hun werkwijze. Ook het in- en uitkuilproces wordt nog beoordeeld. In februari 2021 volgt het eindoordeel en wordt er een winnaar bekendgemaakt.
REAGEER