donderdag, 26 maart, 2020 Mais telen in permanent grasland levert een hogere opbrengst op en zorgt bovendien voor meer bodemleven en minder stikstofuitspoeling. Dat zijn de eerste praktijkervaringen van het project mais telen in permanent grasland van Agroproeftuin De Peel. Stroken met druppelslangenIn de proefvelden werden er in een bestaande grasmat stroken gefreesd waarin de mais werd gezaaid. Om er zeker van te zijn dat het gras niet met de mais concurreerde om de watervoorziening werden met behulp van druppelslangen de stroken nat gehouden. Het project is een initiatief van Loonwerkcombinatie LvCM (Land van Cuijk en Maasduinen) en Loonbedrijf Peter Loeffen. Het doel is een milieuvriendelijker alternatief te ontwikkelen voor de gangbare manier van mais verbouwen. Meeropbrengst dankzij grassnedeDe berekende meeropbrengst van 800 euro per hectare was mede het gevolg van de eerste maaisnede van het grasland. De druppelirrigatie leek er bovendien voor te zorgen dat er veel meer bodemleven actief werd, zelfs meer dan in gangbaar grasland. Ook zorgde de permanente grasmat ervoor dat er veel minder stikstof uitspoelde. Met gazonmaaier tussen de maisDe gunstige resultaten verrasten de onderzoekers Toch stellen ook zij dat de teelt op deze manier nog niet praktijkrijp is. Zo is de mechanisatie nog lastig. Om het gras tijdens de groeiperiode niet te veel te laten concurreren met de mais werd het gemaaid met een gazonmaaier. Voor het toepassen op praktijkschaal zal er verder onderzoek gedaan moeten worden naar geschikte machines. Klik hier voor meer informatie over mais in permanent grasland.
0 reacties
|
Mais in permanent grasland zorgt voor meer opbrengst
Mais telen in permanent grasland levert een hogere opbrengst op en zorgt bovendien voor meer bodemleven en minder stikstofuitspoeling.
Dat zijn de eerste praktijkervaringen van het project mais telen in permanent grasland van Agroproeftuin De Peel.
Stroken met druppelslangen
In de proefvelden werden er in een bestaande grasmat stroken gefreesd waarin de mais werd gezaaid. Om er zeker van te zijn dat het gras niet met de mais concurreerde om de watervoorziening werden met behulp van druppelslangen de stroken nat gehouden.
Het project is een initiatief van Loonwerkcombinatie LvCM (Land van Cuijk en Maasduinen) en Loonbedrijf Peter Loeffen. Het doel is een milieuvriendelijker alternatief te ontwikkelen voor de gangbare manier van mais verbouwen.
Meeropbrengst dankzij grassnede
De berekende meeropbrengst van 800 euro per hectare was mede het gevolg van de eerste maaisnede van het grasland. De druppelirrigatie leek er bovendien voor te zorgen dat er veel meer bodemleven actief werd, zelfs meer dan in gangbaar grasland.
Ook zorgde de permanente grasmat ervoor dat er veel minder stikstof uitspoelde.
Met gazonmaaier tussen de mais
De gunstige resultaten verrasten de onderzoekers Toch stellen ook zij dat de teelt op deze manier nog niet praktijkrijp is. Zo is de mechanisatie nog lastig. Om het gras tijdens de groeiperiode niet te veel te laten concurreren met de mais werd het gemaaid met een gazonmaaier.
Voor het toepassen op praktijkschaal zal er verder onderzoek gedaan moeten worden naar geschikte machines.
Klik hier voor meer informatie over mais in permanent grasland.
REAGEER