donderdag, 5 maart, 2020 Gescheurd grasland levert zoveel stikstof op dat de mais geen mest nodig heeft in het eerste jaar. Dat blijkt uit praktijkproeven op het onderzoeksbedrijf KTC De Marke. Vier jaar oude graszodeOp De Marke werden de opbrengsten vergeleken van mais die geteeld werd op een perceel waar vier jaar lang gras op was verbouwd, met een perceel waar voor het tweede jaar mais op werd geteeld. De mais op het gescheurde grasland kreeg geen mest, de mais op bouwlanden kreeg 20 of 25 kubieke meter drijfmest per hectare. Aan het eind van het seizoen bleek dat de mais op het gescheurde grasland 18,6 ton droge stof per hectare opleverde, dat was 15 procent meer dan de andere percelen. Naast het leveren van extra stikstof zorgde de oude zode ook voor het vasthouden van vocht en mineralen. Extra kunstmest voor graslandDe onderzoekers stellen dat het zowel bedrijfseconomisch als milieutechnisch voordelen oplevert om mais niet te bemesten wanneer het geteeld wordt op gescheurd grasland. De maatregel leidt tot kostenbesparing voor bemesting op grasland en tot extra eiwitopbrengst van het grasland, omdat de bespaarde kunstmest ingezet kan worden op grasland. Tijdig stuk maken van de zodeHet moment van het stukmaken van de zode vraagt wel aandacht. Meestal ligt dat rond half maart, maar dan moet de draagkracht wel goed zijn. Als de mineralisatie van de zode op tijd start, kan de mais de vrijkomende stikstof nog grotendeels benutten. Klik hier voor meer achtergrondinformatie.
0 reacties
|
Mais op gescheurd grasland kan zonder mestgift
![]() |
Gescheurd grasland levert zoveel stikstof op dat de mais geen mest nodig heeft in het eerste jaar.
Dat blijkt uit praktijkproeven op het onderzoeksbedrijf KTC De Marke.
Vier jaar oude graszode
Op De Marke werden de opbrengsten vergeleken van mais die geteeld werd op een perceel waar vier jaar lang gras op was verbouwd, met een perceel waar voor het tweede jaar mais op werd geteeld. De mais op het gescheurde grasland kreeg geen mest, de mais op bouwlanden kreeg 20 of 25 kubieke meter drijfmest per hectare. Aan het eind van het seizoen bleek dat de mais op het gescheurde grasland 18,6 ton droge stof per hectare opleverde, dat was 15 procent meer dan de andere percelen. Naast het leveren van extra stikstof zorgde de oude zode ook voor het vasthouden van vocht en mineralen.
Extra kunstmest voor grasland
De onderzoekers stellen dat het zowel bedrijfseconomisch als milieutechnisch voordelen oplevert om mais niet te bemesten wanneer het geteeld wordt op gescheurd grasland. De maatregel leidt tot kostenbesparing voor bemesting op grasland en tot extra eiwitopbrengst van het grasland, omdat de bespaarde kunstmest ingezet kan worden op grasland.
Tijdig stuk maken van de zode
Het moment van het stukmaken van de zode vraagt wel aandacht. Meestal ligt dat rond half maart, maar dan moet de draagkracht wel goed zijn. Als de mineralisatie van de zode op tijd start, kan de mais de vrijkomende stikstof nog grotendeels benutten.
Klik hier voor meer achtergrondinformatie.
REAGEER