woensdag, 31 januari, 2018 LTO Noord waarschuwt boeren in Friesland om extra waakzaam te zijn op muizen. Vooral in het gebied tussen Heerenveen, Lemmer en Sneek worden deze winter verhoogde populaties veldmuizen aangetroffen. ‘Het stoplicht, als onderdeel van het Early Warning Systeem (EWS) dat ecologisch onderzoeksbureau Altenburg & Wymenga (A&W) in opdracht van LTO Noord ontwikkelt, staat op oranje’, zegt Peet Sterkenburgh. De LTO Noord-regiobestuurder roept boeren op om verhoogde activiteit van veldmuizen in de percelen te melden bij het muizenmeldpunt. Gras bleef groeien‘Het gras bleef door hoge temperaturen in november lang groeien. Dat heeft gezorgd voor prima omstandigheden voor veldmuizen’, zegt Eddy Wymenga van A&W. Volgens hem is het niet overal in Friesland even zorgwekkend. ‘Dat hangt samen met de hoeveelheid neerslag in gebieden en hoe nat het op de percelen is. Muizen houden niet van nattigheid en kort gras.’ Woestenij in 2014-2015Door de muizenplaag van eind 2014 en begin 2015 veranderden vele duizenden hectaren Fries grasland in een woestenij. Honderden veehouders moesten forse investeringen doen, soms tienduizenden euro’s per boer, om het grasland weer productief te krijgen. Ook moesten ze extra voer bijkopen voor hun vee. De provincie Fryslân raamde de totale schade op 73 miljoen euro. ‘Er is nu geen reden voor paniek, wel voor waakzaamheid’, aldus Sterkenburgh.
0 reacties
|
LTO Noord waarschuwt voor nieuwe muizenplaag
![]() |
LTO Noord waarschuwt boeren in Friesland om extra waakzaam te zijn op muizen. Vooral in het gebied tussen Heerenveen, Lemmer en Sneek worden deze winter verhoogde populaties veldmuizen aangetroffen.
‘Het stoplicht, als onderdeel van het Early Warning Systeem (EWS) dat ecologisch onderzoeksbureau Altenburg & Wymenga (A&W) in opdracht van LTO Noord ontwikkelt, staat op oranje’, zegt Peet Sterkenburgh. De LTO Noord-regiobestuurder roept boeren op om verhoogde activiteit van veldmuizen in de percelen te melden bij het muizenmeldpunt.
Gras bleef groeien
‘Het gras bleef door hoge temperaturen in november lang groeien. Dat heeft gezorgd voor prima omstandigheden voor veldmuizen’, zegt Eddy Wymenga van A&W. Volgens hem is het niet overal in Friesland even zorgwekkend. ‘Dat hangt samen met de hoeveelheid neerslag in gebieden en hoe nat het op de percelen is. Muizen houden niet van nattigheid en kort gras.’
Woestenij in 2014-2015
Door de muizenplaag van eind 2014 en begin 2015 veranderden vele duizenden hectaren Fries grasland in een woestenij. Honderden veehouders moesten forse investeringen doen, soms tienduizenden euro’s per boer, om het grasland weer productief te krijgen. Ook moesten ze extra voer bijkopen voor hun vee. De provincie Fryslân raamde de totale schade op 73 miljoen euro. ‘Er is nu geen reden voor paniek, wel voor waakzaamheid’, aldus Sterkenburgh.
REAGEER