vrijdag, 5 april, 2019 De kwaliteit van de grasmat van de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam wordt sinds kort door diverse sensoren 24 uur per dag in de gaten gehouden. Het slimme grasmatsyteem kan zien of het gras voeding, licht of water nodig heeft. Grasgroei voorspellenDe Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) en de Johan Cruijff ArenA onderzoeken samen met Wageningen UR hoe het systeem geoptimaliseerd kan worden. Vandaag wordt daartoe het officiële startsein gegeven. Met de data van de sensoren kan zelfs voorspeld worden hoe de grasmat er over een week uitziet. Ook kan het systeem besparen op onderhoudskosten en het voorkomt verspilling van grondstoffen. Spruiten grasplant belangrijkVanuit Wageningen is hoogleraar Paul Struik bij het onderzoekstraject betrokken. ‘Het belangrijkste doel voor een voetbalgrasmat is dat het zo veel mogelijk dagen goed bespeelbaar is. Daarvoor is een dichte grasmat met een hoge spruitdichtheid van de grasplanten nodig. Dat is wel iets anders dan bij de grasteelt voor ruwvoerwinning, maar ook daar kan een goed dichte grasmat zorgen voor een hogere opbrengst.’ Struik verwacht dan ook dat de landbouw ook wel kan leren van het project. ‘Gras telen in de ArenA is een uitdaging, omdat er overal voldoende licht, vocht en bemesting moet zijn. Er is daarom internationaal veel belangstelling voor hoe we via continue monitoring toch een zo goed mogelijk resultaat halen.’ Grasscan voor bepaling grasactiviteitZo liggen er vijftien sensoren onder de grasmat, die de kwaliteit van de bodem monitoren. Bij elke maaibeurt wordt er een scan gemaakt van de grasmat om de activiteit van de grasplant te meten, het aantal grassprieten per oppervlakte-eenheid en waar beschadigde plekken zitten. Vier weerstations houden het groeiklimaat bij en op het veld leggen lichtsensoren vast of er voldoende licht is.
0 reacties
|
Leren van hightech grasmat in de Johan Cruijff ArenA
De kwaliteit van de grasmat van de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam wordt sinds kort door diverse sensoren 24 uur per dag in de gaten gehouden.
Het slimme grasmatsyteem kan zien of het gras voeding, licht of water nodig heeft.
Grasgroei voorspellen
De Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) en de Johan Cruijff ArenA onderzoeken samen met Wageningen UR hoe het systeem geoptimaliseerd kan worden. Vandaag wordt daartoe het officiële startsein gegeven.
Met de data van de sensoren kan zelfs voorspeld worden hoe de grasmat er over een week uitziet. Ook kan het systeem besparen op onderhoudskosten en het voorkomt verspilling van grondstoffen.
Spruiten grasplant belangrijk
Vanuit Wageningen is hoogleraar Paul Struik bij het onderzoekstraject betrokken. ‘Het belangrijkste doel voor een voetbalgrasmat is dat het zo veel mogelijk dagen goed bespeelbaar is. Daarvoor is een dichte grasmat met een hoge spruitdichtheid van de grasplanten nodig. Dat is wel iets anders dan bij de grasteelt voor ruwvoerwinning, maar ook daar kan een goed dichte grasmat zorgen voor een hogere opbrengst.’
Struik verwacht dan ook dat de landbouw ook wel kan leren van het project. ‘Gras telen in de ArenA is een uitdaging, omdat er overal voldoende licht, vocht en bemesting moet zijn. Er is daarom internationaal veel belangstelling voor hoe we via continue monitoring toch een zo goed mogelijk resultaat halen.’
Grasscan voor bepaling grasactiviteit
Zo liggen er vijftien sensoren onder de grasmat, die de kwaliteit van de bodem monitoren. Bij elke maaibeurt wordt er een scan gemaakt van de grasmat om de activiteit van de grasplant te meten, het aantal grassprieten per oppervlakte-eenheid en waar beschadigde plekken zitten.
Vier weerstations houden het groeiklimaat bij en op het veld leggen lichtsensoren vast of er voldoende licht is.
REAGEER