Kuilanalyse snijmais uitgebreid met broeigevoeligheid


In 2020 had volgens Eurofins Agro ruim 35 procent van de snijmaiskuilen een groot tot zeer groot risico op broei
maandag, 18 oktober, 2021

De analyse-uitslagen van snijmaiskuilen worden uitgebreid met het nieuwe kengetal broeigevoeligheid snijmais. Dit kengetal geeft aan of de omstandigheden in de snijmaiskuil wel of niet gunstig zijn voor broei.

Dat maakt Eurofins Agro bekend in een persbericht. Analyse van de snijmaiskuilen van 2020 leert volgens het laboratorium dat meer dan 35 procent van de maiskuilen een groot tot zeer groot risico heeft op broei. Er is sprake van broei als er meer dan 10 graden verschil is tussen de temperatuur in de kuil en de buitentemperatuur. De broeigevoeligheid van graskuilen wordt al langer door Eurofins Agro bepaald.

Toename mycotoxines

De gevolgen van broei zijn aanzienlijk. Niet alleen gaat er droge stof verloren, daalt de voederwaarde en neemt de smakelijkheid af, ook is er een toename van giftige mycotoxines.

Het ontstaan van broei heeft onder andere te maken met het pH-gehalte, het zurenpatroon en het drogestofgehalte. Tips om broei te voorkomen zijn onder andere de kuil niet te snel na het inkuilen openen, voldoende voersnelheid houden, voldoende druk op de kuil boven het snijvlak om binnendringen van zuurstof te voorkomen en een schone kuilplaat en recht snijvlak.


0 reacties

In 2020 had volgens Eurofins Agro ruim 35 procent van de snijmaiskuilen een groot tot zeer groot risico op broei
maandag, 18 oktober, 2021

De analyse-uitslagen van snijmaiskuilen worden uitgebreid met het nieuwe kengetal broeigevoeligheid snijmais. Dit kengetal geeft aan of de omstandigheden in de snijmaiskuil wel of niet gunstig zijn voor broei.

Dat maakt Eurofins Agro bekend in een persbericht. Analyse van de snijmaiskuilen van 2020 leert volgens het laboratorium dat meer dan 35 procent van de maiskuilen een groot tot zeer groot risico heeft op broei. Er is sprake van broei als er meer dan 10 graden verschil is tussen de temperatuur in de kuil en de buitentemperatuur. De broeigevoeligheid van graskuilen wordt al langer door Eurofins Agro bepaald.

Toename mycotoxines

De gevolgen van broei zijn aanzienlijk. Niet alleen gaat er droge stof verloren, daalt de voederwaarde en neemt de smakelijkheid af, ook is er een toename van giftige mycotoxines.

Het ontstaan van broei heeft onder andere te maken met het pH-gehalte, het zurenpatroon en het drogestofgehalte. Tips om broei te voorkomen zijn onder andere de kuil niet te snel na het inkuilen openen, voldoende voersnelheid houden, voldoende druk op de kuil boven het snijvlak om binnendringen van zuurstof te voorkomen en een schone kuilplaat en recht snijvlak.

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.