dinsdag, 3 oktober, 2017 De Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) en de brancheorganisatie Nevedi verwachten dat ze binnen een paar weken duidelijkheid kunnen geven over of er maatregelen nodig zijn voor het voeren van pensbestendige vetten. Beide organisaties onderzoeken de effecten van het voeren van pensbestendige vetten op de kwaliteit van kaas. ‘Belangrijk is om te melden dat het hier niet gaat om voedselveiligheid, maar dat er mogelijk effecten zijn op de structuur van vetrijke zuivelproducten zoals kaas’, zo verduidelijkt Henk Flipsen het onderzoek. Zuiveltechnologie op hoog niveauVolgens Flipsen is het ‘volstrekt logisch’ dat Nevedi namens de voerindustrie mede het onderzoek uitvoert. ‘In Nederland ligt de zuiveltechnologie op een hoog niveau. Daarom moet je exact weten wat de gevolgen zijn van een rantsoen dat je het melkvee voert.’ Alleen Cono verbiedt vet voerenDeze week maakte Cono Kaasmakers bekend dat ze, in afwachting van de resultaten van het onderzoek, haar leden voorlopig verbiedt om vet te voeren. Volgens NZO is Cono de enige zuivelonderneming die een verbod heeft ingevoerd. Buitenland al veel ervaring met vet voerenFedde de Jong, accountmanager bij Speerstra Feed Ingredients, noemt de actie van Cono ‘vooruitlopen op de feiten’. Speerstra vermarkt Bergafat F100, een pensbestendig vet uit palmolie. ‘Ik weet uiteraard niet wat Cono zelf heeft ondervonden in het productieproces, maar in het buitenland wordt al jaren gewerkt met pensbestendige vetten in melkveerantsoenen. Van die melk maken zuivelfabrieken ook gewoon goed smeerbare mozzarellakazen’, aldus De Jong. Verschillen in specifieke vetzurenDe Jong zag juist afgelopen maanden de verkoop van hun vetproducten sterk toenemen. ‘Uiteraard nemen we de signalen dat pensbestendige vetten invloed kunnen hebben op de hardheid van kaas serieus’, aldus De Jong. ‘Uit een eigen onderzoek dit voorjaar naar specifieke vetzuren in melk zagen we eigenlijk nauwelijks veranderingen nadat veehouders bestendig vet waren gaan voeren. Sterker nog, de verschillen tussen de bedrijven bleken groter dan de verschillen tussen het wel of niet voeren van pensbestendig vet.’
0 reacties
|
Komende weken duidelijkheid over gevolgen vet voeren
De Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) en de brancheorganisatie Nevedi verwachten dat ze binnen een paar weken duidelijkheid kunnen geven over of er maatregelen nodig zijn voor het voeren van pensbestendige vetten.
Beide organisaties onderzoeken de effecten van het voeren van pensbestendige vetten op de kwaliteit van kaas. ‘Belangrijk is om te melden dat het hier niet gaat om voedselveiligheid, maar dat er mogelijk effecten zijn op de structuur van vetrijke zuivelproducten zoals kaas’, zo verduidelijkt Henk Flipsen het onderzoek.
Zuiveltechnologie op hoog niveau
Volgens Flipsen is het ‘volstrekt logisch’ dat Nevedi namens de voerindustrie mede het onderzoek uitvoert. ‘In Nederland ligt de zuiveltechnologie op een hoog niveau. Daarom moet je exact weten wat de gevolgen zijn van een rantsoen dat je het melkvee voert.’
Alleen Cono verbiedt vet voeren
Deze week maakte Cono Kaasmakers bekend dat ze, in afwachting van de resultaten van het onderzoek, haar leden voorlopig verbiedt om vet te voeren. Volgens NZO is Cono de enige zuivelonderneming die een verbod heeft ingevoerd.
Buitenland al veel ervaring met vet voeren
Fedde de Jong, accountmanager bij Speerstra Feed Ingredients, noemt de actie van Cono ‘vooruitlopen op de feiten’. Speerstra vermarkt Bergafat F100, een pensbestendig vet uit palmolie. ‘Ik weet uiteraard niet wat Cono zelf heeft ondervonden in het productieproces, maar in het buitenland wordt al jaren gewerkt met pensbestendige vetten in melkveerantsoenen. Van die melk maken zuivelfabrieken ook gewoon goed smeerbare mozzarellakazen’, aldus De Jong.
Verschillen in specifieke vetzuren
De Jong zag juist afgelopen maanden de verkoop van hun vetproducten sterk toenemen. ‘Uiteraard nemen we de signalen dat pensbestendige vetten invloed kunnen hebben op de hardheid van kaas serieus’, aldus De Jong. ‘Uit een eigen onderzoek dit voorjaar naar specifieke vetzuren in melk zagen we eigenlijk nauwelijks veranderingen nadat veehouders bestendig vet waren gaan voeren. Sterker nog, de verschillen tussen de bedrijven bleken groter dan de verschillen tussen het wel of niet voeren van pensbestendig vet.’
REAGEER