vrijdag, 23 oktober, 2020 Het voeren van spruitenplanten aan melkvee kost voeropname en melkproductie. Dat blijkt uit een praktijkproef van de Vlaamse onderzoeksinstelling ILVO in samenwerking met Inagro. In Vlaanderen wordt jaarlijks 2500 hectare spruitjes geteeld. Een hectare levert naast 28 ton spruitjes ook 15 tot 20 ton spruitenplanten op. Om te kijken of deze hoeveelheid spruitenplanten ook beter benut kan worden dan louter als meststof op het land, is onderzocht of het zou passen in melkveerantsoenen. Tegenvallende voederwaardeDe gesneden stronken zijn samen met perspulp in een slurf ingekuild in de verhouding 1 ton perspulp tot 2 ton spruitenplanten. Bij onderzoek viel de voederwaardekwaliteit niet mee: per kg droge stof reikte het vemgehalte van de spruitenplanten niet verder dan 685 en kwam de dve tot 55. Ook de opname viel niet mee. In de voerproef werd de 15 procent perspulp in het totale rantsoen vervangen door de mengkuil van perspulp met spruitenplanten. Dat leverde een opnamedaling van het totale rantsoen op van 2 kg droge stof. Dat resulteerde in een drie kilogram lagere melkproductie. Hakselen voor betere opnameDe onderzoekers stellen dat het hakselen van de stronken de opname wellicht nog zou kunnen verhogen, maar dat gezien de kwaliteit van spruitenplanten het voeren ervan niet lucratief is. Er wordt nu gekeken of spruitenplanten in te zetten zijn in de papierindustrie.
1 reactie
|
Koeien houden niet van spruitjes(planten)
Het voeren van spruitenplanten aan melkvee kost voeropname en melkproductie.
Dat blijkt uit een praktijkproef van de Vlaamse onderzoeksinstelling ILVO in samenwerking met Inagro.
In Vlaanderen wordt jaarlijks 2500 hectare spruitjes geteeld. Een hectare levert naast 28 ton spruitjes ook 15 tot 20 ton spruitenplanten op. Om te kijken of deze hoeveelheid spruitenplanten ook beter benut kan worden dan louter als meststof op het land, is onderzocht of het zou passen in melkveerantsoenen.
Tegenvallende voederwaarde
De gesneden stronken zijn samen met perspulp in een slurf ingekuild in de verhouding 1 ton perspulp tot 2 ton spruitenplanten. Bij onderzoek viel de voederwaardekwaliteit niet mee: per kg droge stof reikte het vemgehalte van de spruitenplanten niet verder dan 685 en kwam de dve tot 55. Ook de opname viel niet mee. In de voerproef werd de 15 procent perspulp in het totale rantsoen vervangen door de mengkuil van perspulp met spruitenplanten. Dat leverde een opnamedaling van het totale rantsoen op van 2 kg droge stof. Dat resulteerde in een drie kilogram lagere melkproductie.
Hakselen voor betere opname
De onderzoekers stellen dat het hakselen van de stronken de opname wellicht nog zou kunnen verhogen, maar dat gezien de kwaliteit van spruitenplanten het voeren ervan niet lucratief is. Er wordt nu gekeken of spruitenplanten in te zetten zijn in de papierindustrie.
Reacties
heb jaren spruitjes aan de
REAGEER