woensdag, 23 september, 2020 Is de grondsoort waarop het bedrijf staat een gegeven? Niet helemaal voor Piet Jan Thibaudier in Lemmer. Hij boert op zware knipklei maar weidt inmiddels zijn koeien en bedacht afgelopen jaar een irrigatiesysteem dat de droogte op deze grondsoort succesvol te lijf gaat. Thibaudier is een van de vijf genomineerden voor de titel Beste Graslandboer 2020. Vanzelfsprekend is weidegang door de grondsoort niet. Generaties lang voerde de familie Thibaudier enkel vers gras op stal. ‘Maar maatschappelijk voelde ik me op een gegeven moment net een varkensboer, waardoor we toch met weiden zijn gestart’, stelt Piet Jan Thibaudier. Controle over zomerstalvoerenDit jaar hebben de koeien 137 dagen buiten gelopen en inmiddels staan de koeien vanwege de zware grondsoort preventief alvast op stal. Via zomerstalvoeren benut Thibaudier het verse gras toch zo veel als mogelijk. Hij importeerde vanuit Australië zelf de ‘Pasture Reader’ die de grashoogte meet vanaf de maaier. In combinatie met gps-bepaling wordt realtime de hoeveelheid vers gras in de opraapwagen bepaalt. ‘Hierdoor kunnen we vers gras heel zorgvuldig inzetten" Het komende jaar wil Thibaudier een cursus volgen om zich verder in de specifieke grondsoort te verdiepen en vast te stellen wat die nodig heeft. ‘Hierdoor willen we op termijn het weideseizoen kunnen verlengen.’ Van ruwvoertekort naar -overschotIets wat de Friese melkveehouder de afgelopen jaren al heeft geleerd is dat traditioneel beregenen op zijn grondsoort niet werkt. ‘In 2018 moesten we ondanks veel beregenen nog voor 80.000 euro voer aankopen.’Thibaudier bedacht vorig jaar een eigen irrigatiesysteem, waarbij het land middels een grote pomp en een oprolbare slang met kleine gaatjes per akker onder water wordt gezet. ‘We brengen zo’n 100 mm water op het land dat binnen een etmaal weer weg moet zijn. We merken dat het effect van deze manier van water verstrekken veel groter is dan bij gebruik van een haspel', vertelt hij. Thibaudier verwacht dat er na dit droge jaar zelfs een ruwvoeroverschot is op het bedrijf. Ervaringen zoektocht delenDe verzamelde kennis over weiden, grasgroei, weidestadia en grondsoorten wil Thibaudier verder verspreiden ‘Het is voor mij een hele zoektocht geweest, wij leerden het niet op school. Met de verzamelde kennis wil ik graag anderen inspireren. Ik leg me niet neer bij beperkingen. Die probeer ik innovatief aan te pakken en de ervaringen wil ik graag delen. Bekijk hier de video waarin Piet Jan Thibaudier meer vertelt over zijn graslandmanagement Klik hier om op Piet Jan Thibaudier als Beste Graslandboer 2020 te stemmen
0 reacties
|
Knipklei geschikt maken voor meer weiden bij Piet Jan Thibaudier
![]() |
Is de grondsoort waarop het bedrijf staat een gegeven? Niet helemaal voor Piet Jan Thibaudier in Lemmer. Hij boert op zware knipklei maar weidt inmiddels zijn koeien en bedacht afgelopen jaar een irrigatiesysteem dat de droogte op deze grondsoort succesvol te lijf gaat. Thibaudier is een van de vijf genomineerden voor de titel Beste Graslandboer 2020.
Vanzelfsprekend is weidegang door de grondsoort niet. Generaties lang voerde de familie Thibaudier enkel vers gras op stal. ‘Maar maatschappelijk voelde ik me op een gegeven moment net een varkensboer, waardoor we toch met weiden zijn gestart’, stelt Piet Jan Thibaudier.
Controle over zomerstalvoeren
Dit jaar hebben de koeien 137 dagen buiten gelopen en inmiddels staan de koeien vanwege de zware grondsoort preventief alvast op stal. Via zomerstalvoeren benut Thibaudier het verse gras toch zo veel als mogelijk. Hij importeerde vanuit Australië zelf de ‘Pasture Reader’ die de grashoogte meet vanaf de maaier. In combinatie met gps-bepaling wordt realtime de hoeveelheid vers gras in de opraapwagen bepaalt. ‘Hierdoor kunnen we vers gras heel zorgvuldig inzetten" Het komende jaar wil Thibaudier een cursus volgen om zich verder in de specifieke grondsoort te verdiepen en vast te stellen wat die nodig heeft. ‘Hierdoor willen we op termijn het weideseizoen kunnen verlengen.’
Van ruwvoertekort naar -overschot
Iets wat de Friese melkveehouder de afgelopen jaren al heeft geleerd is dat traditioneel beregenen op zijn grondsoort niet werkt. ‘In 2018 moesten we ondanks veel beregenen nog voor 80.000 euro voer aankopen.’Thibaudier bedacht vorig jaar een eigen irrigatiesysteem, waarbij het land middels een grote pomp en een oprolbare slang met kleine gaatjes per akker onder water wordt gezet. ‘We brengen zo’n 100 mm water op het land dat binnen een etmaal weer weg moet zijn. We merken dat het effect van deze manier van water verstrekken veel groter is dan bij gebruik van een haspel', vertelt hij. Thibaudier verwacht dat er na dit droge jaar zelfs een ruwvoeroverschot is op het bedrijf.
Ervaringen zoektocht delen
De verzamelde kennis over weiden, grasgroei, weidestadia en grondsoorten wil Thibaudier verder verspreiden ‘Het is voor mij een hele zoektocht geweest, wij leerden het niet op school. Met de verzamelde kennis wil ik graag anderen inspireren. Ik leg me niet neer bij beperkingen. Die probeer ik innovatief aan te pakken en de ervaringen wil ik graag delen.
Bekijk hier de video waarin Piet Jan Thibaudier meer vertelt over zijn graslandmanagement
Klik hier om op Piet Jan Thibaudier als Beste Graslandboer 2020 te stemmen
REAGEER